V infarktni končnici Roglič postal zmagovalec Vuelte

Primož Roglič je še drugo leto zapored najboljši kolesar Dirke po Španiji. Slovenski as je kljub nevarnemu napadu Richarda Carapaza dobre štiri kilometre do cilja uspel zadržati prednost v skupnem seštevku in bo jutri v Madridu dvignil pokal zmagovalca.

Dolgo časa je kazalo na zelo mirno etapo, saj je etapna zmaga pripadla ubežnikom, glavnina v ozadju pa prave energije za napade ni kazala. Skupinica favoritov se je prebila že preko polovice vzpona, napada pa še vedno nismo videli. V ospredju se je David Gaudu znebil vseh ostalih ubežnikov in uspel še drugič na letošnji Vuelti slaviti etapno zmago.

Nato pa se je le zgodilo. Prvi je napadel Hugh Carthy, njegov napad je pokril ogroženi Richard Carapaz, odzval pa se je tudi Primož Roglič. Trojica je nekaj časa vozila skupaj, nato pa je odločno skočil Ineosov kolesar, Roglič pa mu je skušal slediti. Razdaljo je kmalu zmanjšal, a povsem do Ekvadorca se ni uspel preseliti.

Carapaz je iz sebe iztiskal vsak atom moči, ki mu je še ostal, enako je počel tudi Roglič, ki pa je bil danes nekoliko bolj utrujen. Prednost Carapaza je skočila na dvajset sekund, se približala že pol minute, a nato je Kisovčan ob pomoč klubskega kolega Lennarda Hofstedeja le uspel najti ritem. Zaostanek je uspel zadržati, v zadnjem kilometru pa se je Carapazu še nekoliko približal in v cilj prišel z zaostankom 21 sekund.

Enaintridesetletnik je priznal, da v zadnjih kilometrih dirke ni imel pod nadzorom, a da je uspel ohraniti prepotrebno mirnost. Vznemerljivi zaključki so vedno zanimivi. Danes je bilo res vznemirljivo. Na koncu je bilo dovolj. Vedel sem, da če grem v svojem tempu, da bo prednost zadostovala,” je po prihodu v cilj povedal novookronani zmagovalec.

Roglič je tako za 24 sekund postal zmagovalec Dirke po Španiji in na ta način ubranil lanski naslov. Jutri je sicer na vrsti še zadnja etapa, a ta je revijalne narave. Na ulicah Madrida se pričakuje parada šampionov, kjer bo v osredju dogajanja prav Roglič s svojim moštvom Jumbo-Vismo.

Slovenska kolesarja sta letos osvojila dva izmed treh Grand Tourov in tako dokončno potrdila, da Slovenija spada med kolesarske velesile. Tadej Pogačar in Primož Roglič bosta sezono zaključila na vrhu svetovne lestvice. Tam trenutno vodi Pogačar, a po uspehih na Vuelti ga bo Roglič zagotovo prehitel in še drugo leto zapored sezono končal kot najboljši kolesar sveta.

Prejšnji članekPot do zmage – kdo bo napadel Rogliča in kje?
Naslednji članekCarapaz ne želi komentirati početja Movistarja