V Franciji se začenja vrteti kolesarski vrtiljak

S kar nekaj tedenskim zamikom smo le dočakali prvo etapno dirko. Etoile de Besseges je na štart privabil številna velika imena in v naslednjih petih dneh si lahko obetamo napete boje na vseh frontah.

Deset minut čez trinajsto se bodo kolesarji pognali s štarta in tudi uradno bomo lahko naznanili začetek sezone. Čeprav to ne bo povsem prva dirka sezone, pa je prva s tako močno udeležbo.

Ineos z vsemi topovi

Zagotovo najmočnejšo zasedbo v ogenj pošilja Ineos, ki je tik pred zdajci premešal sedmerico kolesarjev. Zaradi odpovedi Dirke po Valencii se je na seznamu znašel Egan Bernal, ki pa opozarja, da še ni v pravi formi.

Kolumbijcu bo družbo delal Geraint Thomas, ki si bo z mlajšim kolegom delil mesto kapetana. Glavna pomočnika dvojice bosta Michal Kwiatkowski in Filippo Ganna. Slednji je mesto v ekipi dobil predvsem zaradi vožnje na čas v peti etapi. Ob dobrih nastopih v prvih štirih ne preveč zahtevnih dneh, bi z dobro vožnjo na kronometru lahko ciljal celo na skupno zmago.

Filippo Ganna ima zaradi kronometra možnosti celo za skupno zmago. (vir: twitter)

Ineos bo torej svoje mišice razkazoval že od samega začetka sezone. V lanski sezoni so jih mnogi označili za poražence, pa čeprav so si privozili zmago na Dirki po Italiji. Letos imajo močno okrepljeno zasedbo in zagotovo bodo zopet povsem pri vrhu. Zato želijo zadeve na svoje mesto postaviti že povsem na začetku leta.

Šprinterji bodo prišli na svoj račun

Etoile de Besseges je po svoji osnovni definiciji šprinterska dirka, saj se vse etape, z izjemo kronometra, končajo z bolj ali manj ravninskimi kilometri. Prva in četrta etapa se bosta sicer zaključili s krajšim vzponom, kjer bodo do izraza prišli vzdržljivejši šprinterji, a je klanec premalo zahteven, da bi videli resnejšo selekcijo.

Ne preseneča torej, da so na štartni listi številni šprinterji, ki bodo svoj račun zmag skušali odpreti že takoj na začetku sezone. Največje šprintersko ime je zagotovo Pascal Ackermann (Bora – hansgrohe), ki je v zadnjih letih dokazal, da je ob dobrem dnevu praktično nepremagljiv.

Slednje bosta skušala dokazati aktualni evropski prvak Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), pa lani sicer neprepričljivi Edvald Boasson Hagen (Total Direct Energie), ki bo letos skušal dvigniti rezultatsko krivuljo. Odpisati ne smemo niti domačih adutov. Bryan Coquard (B&B Hotels) je v preteklosti dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, trenutke slave pa bosta iskala tudi Rudy Barbier (Israel Start-Up Nation)in Nacer Bouhanni (Arkea Samsic).

Omeniti je potrebno tudi Madsa Pedersena (Trek – Segafredo). Danec bo najbolj nevaren v prvi in četrti etapi, ko se trasa tik pred ciljem postavi nekoliko navkreber. A v zadnjih sezonah je nekdanji svetovni prvak naredil velik korak naprej tudi pri ravninskih šprintih in prav gotovo ga bomo tudi tam videli povsem pri vrhu.

Etape

  1. Bellegarde – Bellegarde; 141 km (ravninska s kratkim zaključnim vzponom)
  2. Saint-Genies – La Calmette; 154 km (ravninska)
  3. Besseges – Besseges; 156 km (ravninska)
  4. Rousson – Saint-Siffret; 152 km (ravninska s kratkim zaključnim vzponom)
  5. Ales – Ales; 11 km (kronometer)
Prejšnji članekPredsednik UCI-ja zagotavlja, da se termini največjih dirk ne bodo spreminjali
Naslednji članekLaporte z izjemno vožnjo na zaključnem vzponu do etapne zmage