V Belgiji nastaja prva zaporniška e-kolesarska ekipa

Šesterica belgijskih zapornikov je dobila edinstveno priložnost. Ustanovili bodo kolesarsko ekipo za virtualne dirke, ki se bo nekoliko ironično imenovana ‘The Breakaway’ oziroma v prevodu ‘pobeg’.

Ko si zaprt med štirimi stenami, prav veliko stvari ni za početi. Belgijski zapor v Oudenaardu bo to spremenil in šestim zapornikom ponudil možnost za včlanitev v prvo e-kolesarsko zaporniško ekipo.

Članom moštva bo sponzor programa Dechatlon priskrbel kolo in trenažer. Dirkali bodo na platformi Zwift, kjer bodo njihovi avatarji oblečeni v črno-bel črtast dres. Na dirkah se bodo jasno merili s posamezniki iz zunanjega sveta.

Kolesarji bodo v virtualnem svetu ostali anonimni in bili na platformi Zwift poznani pod imenom ‘John Doe’, kakor organi pregona imenujejo anonimne osebe. Poleg imela bo imel vsak posameznik zapisano številko od ena do šest.

Belgijski zapor je ob pomoči Dechatlona program zagnal kot metodo za spreobrnitev zapornikov. Dokazati želijo, da »šport prinaša svobodo, četudi si ujet me štirimi stenami«.

V promocijskem videu eden izmed izbranih zapornikov pove: »Šport te naredi veselega. Da ti občutek prostosti. Prenehaš razmišljati o zidovih.«

»Ko pride do obravnave zapornikov, stremimo k človeškemu pristopu,« je povedal direktor zapora Pieter Van Caeneghem. »Skušamo vzpostaviti režim, ki temelji na medsebojnem spoštovanju. Šport se je ob tem prelevil iz obstranske vloge v enega glavnih temeljev naše vizije.«

»Ponuja nam lepe trenutke, med katerimi pozabimo, kdo je zapornik in kdo iz zunanjega sveta. Delitev, ki je ponavadi med zaporniki in ostalimi nenadoma izgine. Normalna interakcija naenkrat postane mogoča.«

Prejšnji članekDeceuninck-Quick Step izkoristil zatišje pred jutrišnjo nevihto
Naslednji članekRoglič, Pogačar, McNulty ali kdo drug?