V 41. letu umrl nekdanji kolesar Astane Lieuwe Westra

Kolesarski svet žaluje za Nizozemcem Lieuwejem Westro, ki je bil najden mrtev v poslovnih prostorih v Zwaagdijku. Star je bil 40 let.

Lieuwe Westra je bil najden mrtev v soboto popoldne, je javnosti naznanil Thomas Sijtsma, ki je pred leti napisal njegovo biografijo. Našli so ga mrtvega v njegovih poslovnih prostorih in ga oživljali, a masaža srca ni bila več učinkovita.

Nizozemec je v profesionalni karavani preživel osem let in v tem času zbral 13 zmag. Po koncu kariere januarja 2017 se je boril s psihološkimi težavami, a Sijtsma poudarja, da ob smrti ni bilo znakov samomora.

Nizozemec je največji kolesarski pečat pustil v dresu Astane. Tam je leta 2014 dosegel največjo zmago kariere, ko se je podpisal pod etapo na Kriteriju Dauphine. Istega leta je tudi pomagal Vincenzu Nibaliju do zmage na Dirki po Franciji.

Leta 2017 bi moral Westra dirkati v dresu Intermarche-Wantyja, a je januarja sporočil, da končuje kariero. Tako je pri vsega 33. letih pomahal kolesarskemu svetu v slovo in se posvetil vodenju kolesarskega hotela v Španiji.

Na Nizozemčevo smrt so se odzvali številni kolesarji, ki so preživeli čas v karavani z njim.

Novica o smrti je presenetila njegovega rojaka in prijatelja Johnnyja Hoogerlanda, dvakratnega zmagovalca Maratona Franje: “Lieuwe, moj prijatelj. Kaj se je zgodilo s tabo v zadnjih letih? Tako nam je žal, da se je tvoje življenje danes končalo. Žal mi je, da ti nismo mogli bolj pomagati. Nikoli ne bom pozabil, kaj si storil zame, ko smo bili sotekmovalci. Najdi svoj počitek na nebu.”

Oglasili so se tudi pri nekdanjem moštvu Astani Qazaqstan: “Presenetila nas je grozna novica o prezgodnji smrti Lieuweja Westre. Družini in njegovim bližnji izrekamo naše sožalje.”

Prejšnji članekBora-hansgrohe s pomočjo Strave in Zwifta v lov na mlade talente
Naslednji članekProtestnice z golim oprsjem in zadnjicami nasprotovale sponzorju dirke