Uvodni kronometer prihodnje Dirke po Italiji v večini izpeljan na kolesarski stezi

Organizatorji Dirke po Italiji so uradno razkrili prvi dve etapi. Ti bosta potekali v pokrajini Abruci ob jadranskem morju. Veliko pozornosti je požel predvsem uvodni kronometer, ki bo v večini potekal na slikoviti kolesarski stezi.

Kolesarski navdušenci smo izvedeli, da se bo 6. maja Dirka po Italiji začela v pokrajini Abruci, natančneje v marini mesteca Fossacesia. Tekmovalci se bodo prvi dan pomerili v 18-kilometrski vožnji na čas. Ta bo zanimiva predvsem zaradi nenavadne trase.

Vajeni smo, da dirke potekajo na cestah, a organizatorji italijanskega kroga so sklenili, da bodo izkoristili danosti okolice in kronometer izpeljali na kolesarski stezi. Abruci se namreč ponašajo z izjemno lepo panoramsko kolesarsko stezo, ki je nastala na poti nekdanje železnice, ki je tekla tik ob morju.

Kolesarji se bodo pomerili na lepi in široki kolesarski stezi. (vir: twitter)

V zadnjih kilometrih bodo sicer kolesarji zavili s kolesarske steze in se oddaljili od morja. Tam jih čaka zaključni vzpon do središča mesta Ortona, kjer bo postavljena ciljna črta.

Dan kasneje bo na sporedu šprinterska etapa, ki resnejših izzivov glavnini ne bo predstavljala. Na 204 kilometra dolgi trasi jih sicer čaka 1400 višinskih metrov, a vse drugo kot šprint glavnine bi bilo veliko presenečenje.

Dirka po Italiji se bo nato poslovila od pokrajine Abruci, a se bo vanjo vrnila v sedmi etapi. V zaključku prvega tedna kolesarje namreč čaka zahtevna gorska etapa s kar tremi gorskimi cilji. O etapnem zmagovalcu se bo po 218 kilometrih dirkanja in 4000 višinskih metrih odločalo na vzponu, kjer naklon doseže tudi 13 odstotkov.

Dirka se v Abruce vrača v sedmi etapi. (Vir: twitter)

Abruci bodo že drugič v zgodovini gostili veliki start oziroma Grande Partenzo Dirke po Italiji. Prvič jih je ta čas doletela leta 2001, ko je tam potekal 7,6-kilometrski prolog. Tega je z rekordno visoko povprečno hitrostjo 58,874 km/h dobil Rik Verbrugghe.

Celotna trasa Dirke po Italiji bo sicer razkrita 17. oktobra. Že nekaj časa se šušlja, da naj bi odločilna 20. etapa potekala v naši neposredni bližini, saj se načrtuje kronometer na Sveto Višarje. Dan kasneje pa naj bi se dirka zaključila v Trstu, a v zadnjem času so vse glasnejše govorice, da naj bi se karavana zadnji dan preselila v Rim in dirko končala na ulicah prestolnice.

Prejšnji članekVincenzo Nibali in Alejandro Valverde bogati karieri končujeta na Dirki po Lombardiji
Naslednji članekŠtiri desettisočinke odločile o zmagovalcu