Uvodne etape Dirke po Franciji 2024 prvič v zgodovini pripadle Italiji

Grand Depart, kakor Francozi poimenujejo uvod v Dirko po Franciji, bo leta 2024 gostila Italija. Prvič v zgodovini se bo največja dirka na svetu začela pri naših zahodnih sosedih.

Slovenci se lahko veselimo novice, ki jo je direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme sporočil v pogovoru za RAI. Francoska pentlja namreč prihaja v našo neposredno bližino, kar pomeni, da si bomo lahko v živo ogledali najboljše kolesarje sveta.

Dirka po Franciji se bo leta 2024 začela v Firencah. Prva etapa bo karavano vodila preko razgibanega terena Toskane. Kolesarje čaka 204 kilometre dolga pot od Firenc do Riminijev, premagati pa bodo morali preko 3700 višinskih metrov.

Tudi druga etapa ne bo lahka. Tokrat se bodo kolesarji podali na 200 kilometrov dolgo traso od Cesenatica do Bologne, ki bo znova postregla s številnimi vzponi, a žal zaključek ne bo potekal na znamenitem vzponu San Luca.

Tudi tretja etapa bo presegla 200-kilometrsko znamko. Z 225 kilometri bo zagotovo najdaljša italijanska etapa, prav mogoče pa je, da bo celo najdaljša etapa na celotni dirki. Tretji dan karavano čaka pot od Piacenze do Turina, kjer se pričakuje šprint glavnine.

Četrti dan naj bi se dirka začela v Italiji, natančneje v Pinerolu, nato pa se bo karavana preko Alp preselila v Francijo, kjer bi ostala do konca dirke.

Dirka po Franciji se bo leta 2024 tako že tretje leto zapored začela izven Francije. Po letošnjem gostovanju na Danskem bo v sezoni 2023 štart dirke gostila Baskija.

Dirka po Franciji 2024 bo posebna še iz enega vidika. Prvič v zgodovini se namreč ne bo končala v Parizu. Zaradi olimpijade v prestolnici bo zaključek potekal v Nici, kjer bomo po 35. letih v zadnji etapi zopet videli posamični kronometer.

Prejšnji članekAli lahko uporabim drugačno kaseto na trenažerju in kolesu?
Naslednji članekPrimož Roglič odhaja na Dirko po Italiji