Uvod v sezono Richieu Portu

Zaključena je prva dirka svetovne serije nove sezone, v Avstraliji je zmagovalec Toura Down Under postal domačin Richie Porte (Trek Segafredo), ki je drugič v karieri osvojil uvodno dirko sezone. Zadnjo etapo s ciljnim vzponom na Willungo je dobil kolesar Loto Soudala Matthew Holmes.

Richie Porte je drugič v karieri osvojil uvodno dirko sezone. vir: Twitter

V šesto etapo je kot vodilni štartal Daryl Impey (Mitchelton-Scott), ki je imel pred Porteom minimalno prednost dveh sekund. Že zgodaj se je iz glavnine odcepilo 26 ubežnikov, ti so si prikolesarili 4:30 minute prednosti, ko je štirideset kilometrov do konca na čelo glavnine svojo konjenico poslal Porte. Gromozansko delo je opravil svetovni prvak Mads Pedersen, ki je glavnino pred vzponom pripeljal na le dve minuti zaostanka, še dodatnih 30 sekund pa je glavnina nadoknadila na vzponu, kjer se je v lovljenju ubežnikov izkazal tudi naš Domen Novak.

Ubežniki so na vrh prišli z 1:30 minute prednosti, prvi je vzpon osvojil Joseph Rosskopf (CCC) in s tem dokončno potrdil zmago v seštevku najboljšega hribolazca. Na spustu je glavnina ponovno izgubila nekaj časa, natančneje minuto, a je pred zadnjim 3-kilometrskim vzponom prišla na vsega 40 sekund zaostanka, pravi napadi pa so se šele pričenjali.

Dva kilometra do cilja je Chris Harper (Jumbo-Visma) navil tempo in v težave spravil vodilnega Daryla Impeyja, hkrati pa Porteu pripravil idealen teren za napad na skupno zmago. Ta je kilometer in pol do cilja prvič resno napadel in v družbi Simona Yatesa, Antwana Tolhoeka in Dylana van Baarleja lovil vse odpadle ubežnike. Kilometer do konca se je otresel še zadnjega zasledovalca Yatesa in sam krenil v lov na vodilno trojico, ki jo je ujel v vsega 200 metrih vzpona.

V zaključku etape je bil od Porta močnejši Matthew Harper. vir: twitter

Ko je 500 metrov do cilja Richie Porte še enkrat napadel, je vse izgledalo, da bo na vrh Willunge še sedmo leto zapored prikolesaril kot prvi, vendar mu je načrte prekrižal član ubežne trojice Matthew Holmes, ki se je prilepil na kolo Avstralca in v zadnjih 150 metrih napadel. Porte napadu ni uspel slediti in se je moral zadovoljiti z drugim mestom na etapi.

Skupno zmago je tako še drugič v karieri slavil Richie Porte, drugo mesto je zasedel Diego Ulissi, tretje mesto pa je pripadlo Simonu Geschkeju. Majico najboljšega hribolazca si je oblekel Joseph Rosskopf, najboljši šprinter je postal Jasper Philipsen, najboljši mladi kolesar pa Pavel Sivakov. Slovenske barve sta na dirki zastopala Luka Pibernik, ki je zasedel končno 41. mesto, in Domen Novak, ki je dirko zaključil na 104. mestu.

KONČNI REZULTATI – skupno

1. PORTE Richie (Trek-Segafredo)
2. ULISSI Diego (UAE Emirates)+0:25
3. GESCHKE Simon (CCC)+0:25
4. DENNIS Rohan (Ineos)+0:25
5. VAN BAARLE Dylan (Ineos)+0:25
6. IMPEY Daryl (Michelton-Scott)+0:30
7. YATES Simon (Michleton-Scott)+0:37
8. BENNETT George (Jumbo-Visma)+0:46
9. HAMILTON Lucas (Michleton-Scott)+0:52
10. PERNSTEINER Hermann (Bahrain-McLaren)+0:54
….
41. PIBERNIK Luka (Bahrain-McLaren)+ 4:18
104. NOVAK Domen (Bahrain-McLaren)+ 23:20
Prejšnji članekSvetovno prvenstvo dvanajstič v Švici
Naslednji članekSkupinski padec zaznamoval prvo etapo dirke po San Juanu