Utrujeni Philippe Gilbert izpušča Dirko po Flandriji

Razočaranja na začetku sezone lahko sesujejo slehernega kolesarja, tudi izkušenega Philippa Gilberta. Belgijec v marcu ni pokazal vsega, kar zna, zato si bo vzel nekaj premora za fizični in psihološki počitek, kar pomeni, da ga ne bomo videli na letošnji Dirki po Flandriji.

Vse od leta 2019, ko je zmagal na Pariz-Roubaixu, se Philippe Gilbert (Lotto Soudal) žene za zmago na Milano-San Remu, ki mu kot edina še manjka do svetega peterčka zmag na vseh spomenikih. Letos se je v Italijo podal z željo po vpisu v kolesarske anale, a jo odnesel praznih rok.

Prvi spomenik sezone je začel razočaranje Gilberta. Končal ga je v ozadju na 72. mestu z več kot minuto in pol zaostanka. V zaključku dirke se ni uspel obdržati v ospredju in želena zmaga se mu je ponovno izmuznila.

Sezono je nadaljeval v domovini, kjer je nastopil na dveh klasikah, ki sta še dodatno poglobili razočaranje. Tako na E3 Saxo Banku, kot na Gent-Wevelgemu ni uspel priti do cilja in spoznal je, da je čas za počitek.

»Z ekipo smo se odločili, da si vzamem nekaj počitka, saj se stvari trenutno ne odvijajo dobro. Minilo je že nekaj tednov, ki niso taki, kot bi morali biti,« je povedal Gilbert.

»Vzeli smo si čas za analizo stanja in spoznali, da mi primanjkuje fizične in psihične svežine. Zdi se mi, da je to posledica vsega dela, ki sem ga opravil po lanskem padcu na Dirki po Franciji.«

»Še vedno sem človek. Vlagal sem veliko dela brez pravega počitka, saj sem tudi ob dneh, ko nisem kolesaril, veliko treniral s fizioterapevtom in ostalimi specialisti.«

Gilbert je lani na Dirki po Franciji že v prvi etapi utrpel dva huda padca, ki sta mu načela koleno. Prvo etapo je sicer uspešno dokončal, a se naslednji dan ni pojavil na štartu. Le dva tedna kasneje je nato nadaljeval s sezono, kar priznava, da je bila napaka, saj se koleno ni povsem zacelilo.

»Nismo povsem dojeli, kako hud je bil drugi padec. Na koncu se je izkazalo za veliko bolj resno zadevo, kot smo sprva mislili. Morda bi moral na tej točki končati sezono 2020.«

»V petek pred Milano-San Remom je bilo prvič, da sem lahko poganjal brez bolečine v kolenu. Od tega je že 11 dni. Morda je to razlaga, da se telo dekompresira, potem ko je bilo toliko časa v bolečinah.«

Gilbert se bo z ekipo odločil za datum povratka. Že sedaj je jasno, da bo izpustil Dirko po Flandriji, vseeno pa se bo skušal vrniti v času za ardenske klasike.

»Ideja je, da si vzamem 4-5 dni stran od kolesa in nato počasi nadaljujem s treningi. Ardenske klasike ostajajo možnost, a je trenutno prezgodaj, da bi govorili o tem. Prvo se želim počutiti 100-odstotno, tako fizično kot psihično, saj bom le tako lahko igral vlogo v zaključkih dirk. Nenazadnje je to razlog, da se ukvarjam s športom,« je še dodal Gilbert.

Prejšnji članekVIDEO: Kolesar že naslonjen na ogrado, do hude nesreče so manjkali milimetri
Naslednji članekNacer Bouhanni se je opravičil za »nenamerno napako« v šprintu