Urška Žigart s prvo zmago v novem moštvu do uspeha kariere

Urška Žigart je z dolgim samostojnim pobegom prišla do zmage na zadnji etapi prestižne Dirke po Valencii, ki se uvršča v drugi najkakovostnejši razred dirk. Slovenka je tako dosegla prvo zmago po prestopu v vrste BikeExchanga.

Že 70 kilometrov do cilja se je Urška Žigart (BikeExchange) v družbi Nadine Gill (Bizkala Durango) poslovila od glavnine in drugi vzpon začela v begu. Dobrih 40 kilometrov sta kolesarki v ospredju vozili skupaj in si pred glavnino nabrali slabe 4 minute prednosti, nato pa je sledila odločilna poteza Slovenke.

Petindvajset kilometrov pred ciljem je Žigartova napadla Gillovo in se uspela osamosvojiti. Trasa se je do cilja v večini spuščala in Žigartovi se je z vsakim obratom pedal bolj nasmihala zmaga. V ozadju se je nato organiziral lov na pobeglo Slovenko, ki pa je uspela prednost zadržati tudi preko zadnjega grička in se v cilj pripeljati pet sekund pred tekmicami.

»Šest kilometrov do cilja je prednost začela kopneti zelo hitro, saj so se v ozadju začele pripravljati na šprint. Takrat sem pomislila, da mi ne bo uspelo, saj so bile prehitre, prav tako pa mi je veter pihal v prsi. A direktor se mi je drl v uho naj pritisnem in mi govoril, da moram verjeti, da mi lahko uspe. Naposled mi je res uspelo, zaradi česar sem izjemno vesela,« je v cilju povedala 24-letnica.

Žigartova je z današnjim uspehom poskrbela za največjo slovensko zmago v ženskem kolesarstvu. Dirko najvišjega ranga je sicer leta 2016 z zmago na VN Plouaya dobila Eugenia Bujak, a je tedaj nastopala še pod poljsko zastavo.

Špela Kern uspešna v skupnem seštevku

Dirka je skupno pripadla izkušeni Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je ponovno našla formo preteklih let. Drugo mesto je romalo v roke Mavi Garcie, ki brani barve slovensko-italijanske zasedbe Ale BTC Ljubljana, tretja pa je bila še ena članica španskega moštva Katrine Aalerud (Movistar).

Veseli dejstvo, da imamo Slovenci svojo predstavnico v najboljši deseterici. Dirko je na sedmem mestu končala Špela Kern (Massi-Tactic), ki je prav tako pred sezono menjala ekipo in tako prišla do največjega uspeha v novem dresu.

Prejšnji članekTim Merlier do etapne zmage na svojem prvem Grand Touru
Naslednji članekGiacomo Nizzolo na Giro prišel z zanimivo poslikavo čelade