Urška Žigart odhaja v Avstralijo

Urška Žigart se po šestih letih kolesarjenja v dresu Ale BTC Ljubljana podaja novim dogodivščinam naproti. V svoje vrste jo je zvabilo avstralsko moštvo Mitchelton-Scott, ki je s Slovenjebistričanko sklenilo enoletno pogodbo.

Mitchelton-Scott velja za eno boljših ženskih ekip, ki svoje uspehe dosega predvsem po zaslugi izjemne veteranke Annemiek Van Vleuten. Nizozemka po sezoni odhaja k Movistarju, zato bo v ekipi nastalo veliko prostora za dokazovanje.

Triindvajsetletna Urška Žigart se počasi, a vztrajno prebija proti vrhu ženskega kolesarjenja. Pred njo je še dolga kariera v kateri verjamemo, da ne bo manjkalo uspehov. Na svoji dosedanji športni poti jih je sicer nekaj že zbrala, najodmevnejšega prav letos, ko si je na Pokljuki privozila naslov državne prvakinje v vožnji na čas.

»Menjava ekipe po vseh teh letih je bila velika odločitev. Ale BTC Ljubljana je bil moj dom od samega začetka moje kariere in zelo sem jim hvaležna, da so mi pokazali pot v svet kolesarstva in dirkanja. Zdi se mi, da je prišel trenutek, ko moram stopiti iz cone obdobja, razširiti obzorja in se spopasti z novimi izzivi.«

»Vedno sem občudovala to ekipo, njihovo zmagovalno mentaliteto, a hkrati tudi sproščeno, skoraj družinsko vzdušje. V moštvu so številne talentirane kolesarke in osebje od katerih se lahko veliko naučim. Prav zaradi tega nisem veliko razmišljala, ko sem dobila priložnost za prestop.«

Slovenske barve bodo v avstralski ekipi prihodnje leto zastopane kar dobro, pred dnevi je namreč novo pogodbo z ekipo sklenil njen dolgoletni član Luka Mezgec. Prav Kranjčanove pozitivne besede o ekipi naj bi Žigartovi še dodatno potrdile pravilnost svoje odločitve.

 »Luko sem vedno slišala govoriti le dobro o ekipi. Tu je srečen, pravi, da je vzdušje odlično, da je organizacija na najvišjem nivoju in da zadeve tečejo, tako kot morajo. Zato nisem nikoli dvomila o svoji odločitvi po priključitvi Mitchelton-Scottu.«

Žigartova bo z avstralsko ekipo skušala še naprej razvijati svoje sposobnosti vzpenjanja, hkrati pa želi v svoj arzenal dodati še težke, hribovite enodnevne klasike.

»Dobra sem pri vzpenjanju in etapnih dirkah, zato želim to razvijati še naprej, hkrati pa se izboljšati na težkih hribovitih enodnevnih dirkah. Od vedno sem imela rada tudi vožnjo na čas, a vselej občutila, da mi nekaj manjka, da bi bila zares konkurenčna. To želim popraviti. Mitchelton-Scott je bil vedno dober v vseh tipih dirk, zato sem prepričana, da se lahko ob pomoči vodij razvijem in naučim veliko novega,« je še dodala 23-letnica.

Prejšnji članekOdzivi kolesarjev na traso Dirko po Franciji
Naslednji članekPregled drugega tedna Dirke po Španiji