URADNO: Groenewegenu izrečena devetmesečna prepoved dirkanja

Mednarodna kolesarska zveza je tri mesece po nesreči na Dirki po Poljski le izrekla kazen Dylanu Groenewegenu. Nizozemski kolesar, ki je povzročil poškodbo Fabia Jakobsena, bo počival do 7. maja prihodnje leto.

Petega avgusta je v izjemno hitrem šprintu na Dirki po Poljski prišlo do stika med Groenewegenom in Jakobsenom. Slednji je izgubil ravnotežje in končal v zaščitnih ograjah. Nekaj časa se je boril za življenje, nato le ušel smrtni nevarnosti, a sledile so mnoge operacije, potrebna pa bo tudi rekonstrukcija obraza.

Organizator dirke je Groenewegena izločil z dirke, a bilo je jasno, da glavna kazen še sledi. Prva je odreagirala Jumbo-Visma, ta je Nizozemca postavila na stranski tir vse do konca sezone, saj so čakali na odločitev UCI-ja. Tudi Groenewegen sam je priznal, da želje po dirkanju nima, da o kolesu ne razmišlja, saj ima še vedno pred očmi dogodke s Poljske.

Po dolgem čakanju je UCI danes le določil kazen za 27-letnika. Ta bo z dirk odsoten še šest mesecev. »Kolesar je sodeloval v preiskavi in sprejema prepoved kolesarjenja do 7. maja 2021, kar je devet mesecev od dneva incidenta,« so zapisali pri mednarodni kolesarski zvezi. »Kolesar je tudi sprejel sodelovanje na več dogodkih v korist kolesarske skupnosti

Izreka kazni so pri Jumbo-Vismi veseli, saj so dobili časovni okvir nadaljevanja Groenewegenove kariere. »To je bila nesreča, katere posledice je težko razložiti. Sedaj ko je disciplinska komisija podala odločitev, se lahko začnemo ozirati naprej. Prihodnost bomo načrtovali skupaj z Dylanom,« je povedal direktor moštva Richard Plugge.

Oglasil se je tudi Groenewegen, ki se zaveda posledic svojega dejanja. Nizozemec je že pred časom v solzah obžaloval napako, tudi v zadnji izjavi pa se je želel še enkrat opravičiti poškodovanemu rojaku.

»Padec v prvi etapi Dirke po Poljski bo vedno črna pika moje kariere. Med šprintom sem spremenil smer. To obžalujem, saj želim biti pošten kolesar,« je povedal 27-letnik. »Posledice so bile zelo nesrečne in resne. Tega se zavedam in upam, da bo to lekcija za vse šprinterje. Zelo pozorno spremljam novice o stanju Fabia. Le upam lahko, da se bo nekoč v celoti vrnil na nivo, na katerem je bil.«

»Zaključek disciplinskega postopka prinaša jasnost. Daje mi možnost pogleda naprej. Tega sem zelo vesel, čeprav je 7. maj še zelo daleč. Hvaležen sem za podporo ekipe, družine in prijateljev. Skupaj se bomo pripravili na odločilen dan, tako psihično kot fizično,« je še dodal Groenewegen.

Datum izteka kazni Groenewegenu omogoča nastop na Dirki po Franciji, ki je bila Nizozemčev glavni cilj že v preteklih sezonah. Postavlja pa se vprašanje, ali bo moštvo zanj našlo prostor, saj bodo zopet lovili skupno zmago, za katero bodo potrebovali vse razpoložljive moči v gorah. Vsak šprinter v ekipi bo torej zmanjševal možnosti za skupno zmago.

Prejšnji članekOkuženih kar 45 policistov, ki so sodelovali na Dirki po Španiji
Naslednji članekKonec tedna lahko kolesarite z Rigobertom Uranom