Umrl nekdanji trener Grega LeMonda in Lanca Armstronga

V 81. letu starosti je umrl poljski kolesarski trener Eddie Borysewicz. Slavo mu je prineslo delo trenerja v Združenih državah Amerike, kjer »ustvaril« Grega LeMonda in Lanca Armstronga. Umrl je zaradi težav s COVID-19.

Borysewicz se je rodil na Poljskem, kjer je po drugi svetovni vojni dvakrat postal državni prvak v cestni dirki. Po obveznem služenju vojaškega roka se je želel z državno reprezentanco pomeriti na Peace Raceu (dirka miru, op. p.), a so mu po zdravstvenem pregledu napačno diagnosticirali tuberkulozo. Intenzivno zdravljenje neobstoječe bolezni je na Borysewiczu pustilo fizične poškodbe, zaradi katerih je končal športno pot.

Podal se je v trenerske vode. Najprej je postal selektor poljske reprezentance, po olimpijadi leta 1976 pa se je preselil na čelo reprezentance ZDA. Redno je iskal mlade talente, ki bi se pridružili članski reprezentanci. Med njimi je našel tudi Grega LeMonda, kateremu je pomagal pri prehodu v Evropo.

Borysewicz je eden glavnih krivcev za LeMondov odhod v Evropo. (vir: twitter)

Leta 1978 je Borysewicz ameriško mlado reprezentanco popeljal med najboljših deset držav na svetu v vožnji na čas, leto kasneje pa je pod njegovim vodstvom LeMond ZDA privozil prvi naslov mladinskega državnega prvaka.

LeMond je Borysewicza označil za »očeta modernega ameriškega kolesarstva«, saj je njegovo delo odločilno pripomoglo k vlogi ZDA v svetu kolesarstva.

»Bil je odličen, postavil je temelje ameriškemu kolesarstvu. Ameriškim kolesarjem je vlil upanja vase in jim dal vero, da lahko odidejo v Evropo in dirkajo z Evropejci. Mnogo let smo v Ameriki verjeli, da so Rusi in zahodni Nemci predobri za nas. Kolesarji so bili prestrašeni… Jaz mogoče ne, a drugi so bili. Dal nam je samozavest za odhod v Evropo,« je povedal LeMond.

Eddie B je reprezentanco ZDA vodil na dveh olimpijadah. (vir: twitter)

Borysewicz je ameriško reprezentanco vodil na olimpijskih igrah leta 1980 in 1984. Po OI 1984 je bil vpleten v škandal, saj so na dan prišle novice, da so se ameriški kolesarji posluževali transfuzije krvi – ki tedaj še ni bila prepovedana – pod vodstvom športnega direktorja reprezentance Eda Burka. Borysewicz je trdil, da za postopke ni vedel. Tako Burke kot Borysewicz sta bila finančno kaznovana.

Borysewicz se je posvetil tudi pisanju strokovne literature. Leta 1985 je izšlo delo z naslovom »Bicycle Road Racing: Complete Programme for Training and Competition«, ki se je kasneje uveljavila kot priročnik za naslednje generacije. V njej so podane informacije o treningu, prehranjevanju, taktiki in nastavitvi kolesa.

Leta 1987 se je Eddie B poslovil z mesta selektorja in ustanovil svoje moštvo. Najprej je nosilo sponzorsko ime Sunkyong, kasneje pa se večkrat preimenovalo. Leta 1996 je postalo znano pod imenom US Postal Service. Le leto dni kasneje je Borysewicz moštvo zapustil.

V času njegovega dela v ekipi je v njihove vrste prišel tudi Lance Armstrong, tedaj še kot član mladinske ekipe. Borysewicz je kasneje v življenju večkrat poudaril, da je Armstrong njegovo odkritje in ne odkritje Chrisa Carmichaela, ki mu je večkrat pripisana ta vloga.

Borysewicz se je leta 2016 poslovil od aktivne vloge trenerja in se posvetil družinskemu življenju. Na Poljskem je preživel zadnja leta svojega življenja, kjer je po težavah zaradi COVID-19 naposled tudi umrl.

Prejšnji članekEkipe sestavljajo moštva za novo sezono
Naslednji članekPregled dogajanja na kolesarski tržnici