UCI za kar 35 % zvišuje proračun za boj proti dopingu

Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da bo v prihodnjih dveh letih skušala zaostriti boj proti uporabi prepovedanih sredstev. V ta namen bo proračun protidopinškega programa zvišala za 35 %.

Doping je žal del kolesarstva že od samega začetka. Skozi leta se je njegovo odkrivanje izboljšalo, a zdi se, da so njegovi uporabniki vedno korak ali dva pred metodami odkrivanja dopinga.

Mednarodna kolesarska zveza želi to spremeniti. V prihodnjih dveh letih bo skušala s 35-% povečanjem proračuna prekiniti začarani krog in uporabo prepovedanih substanc zmanjšati na čim nižjo raven.

Izvajanje doping testov in vseh nadaljnjih postopkov povezanih s tem, je UCI leta 2021 prepustil Mednarodni agenciji za testiranje (ITA). Tudi v prihodnje bo agencija skrbela za odkrivanje dopinga, zato bo denar namenjen njim. Ta bo razdeljen preko vseh vej delovanja agencije, največji poudarek pa bo na moškem cestnem kolesarstvu.

“Osredotočili se bomo na krepitev kapacitete na področju inteligence in preiskav, testiranja, znanosti, analize podatkov, dolgotrajnega shranjevanja vzorcev in ponovnega testiranja vzorcev,” je bilo zapisano v izjavi UCI-ja.

Dvigovanje proračuna bo postopno. Leta 2023 bo v proračun steklo 1,5 milijona evrov več, leto kasneje pa se bo ta znesek dvignil na 2,4 milijona evrov. Tako bo skupni proračun znašal skoraj 10 milijonov evrov, kar je 35 % več kot znaša danes.

UCI poudarja, da bo povečanje proračuna omogočilo ITA, da “odkrije kršitve dopinških pravil in ponudi učinkovito obliko boja proti njemu”.

Prejšnji članekBivši britanski olimpijec osumljen posilstva in napada
Naslednji članekOsem tednov po operaciji Primož Roglič že trenira