UCI ukinja oddelek za nadzor mehaničnega dopinga

Po le dveh letih delovanja mednarodna kolesarska zveza zapira oddelek za nadzor mehaničnega dopinga. Jean-Christophe Peraud, ki je vpeljal rentgensko slikanje okvirjev, je razrešen funkcije vodje oddelka. Glavni razlog za tako ekstremen ukrep je pomanjkanje finančnih sredstev.

Nekdanji kolesar Peraud je vrata UCI-ja prestopil leta 2017. Zavzel je funkcijo direktorja opreme in boja proti tehničnim goljufijam, na katero ga je imenoval takrat novo izvoljeni predsednik zveze David Lappartient.

Že na prvi Dirki po Franciji po imenovanju je Peraud uvedel nekatere do tedaj še nevidene postopke za boj proti goljufiji. Okvirji koles vseh tekmovalcev so bili pred etapo slikani z rentgenom in toplotno kamero, poleg tega pa je bilo vsako kolo še posebej označeno. Na ta način je komisija iskala skrite motorje v kolesih.

Kolesa so pred vsako dirke svetovne serije temeljito pregledana. vir: twitter

Svoje poslanstvo izpolnili le deloma

Boj proti mehaničnemu dopingu je bila ena izmed glavnih obljub Lappartientove volilne kampanje. Po Francozovi izvolitvi se je nadzor močno umiril, a po mnenju Perauda je komisija svoje delo opravljala dobro, a žal o tem ni uspela prepričati širše javnosti.

»Ja in ne,« je Peraud odgovoril na vprašanje, ali je uspel izpolniti svoje poslanstvo. »Ja, na osebni ravni, ker se zavedam, da na najvišjem nivoju tekmovanja ne prihaja do goljufij. Ne, pa ker UCI ni bil uspešen pri prepričanju širše javnosti, da goljufije ni. Nič ni težje kot dokazati, da nekaj ne obstaja, a v javnosti še vedno ostajajo dvomi.«

UCI vztraja, da boj proti mehaničnemu dopingu ostaja nespremenjen

Na mednarodno kolesarsko zvezo se je po objavi novice o Peraudovem odhodu vsul plaz kritik. Pri vrhovnem kolesarskem organu zagotavljajo, da kljub odhodu vodje komisije, boj proti mehaničnemu dopingu ostaja nespremenjen.

Peraud je bil na položaj imenovan pred dvema letoma, ko je predsednik postal Lappartient. vir: twitter

»Ekipa UCI-ja je dolgo delovala ob Jean-Christopheu Peraudu. Naši tehnični komisarji, naši serviserji in naša nacionalna zveza bodo še naprej izvajali teste in nadzor na prihajajočih dirkah, še posebej, ko se avgusta ponovno začne sezona World Toura.«

»UCI se bo še naprej zavzemal in vlagal v boj proti mehaničnemu dopingu. Še naprej bomo investirali v boj, da naša športna integriteta ostane na visokem nivoju.«

Prejšnji članekUradno: Chris Froome po sezoni zapušča Ineos
Naslednji članekContador najhitreje na Everest