UCI prepoveduje še kronometrski položaj na cestnem kolesu

Mednarodna kolesarska zveza je danes objavila podrobna pravila, ki bodo v veljavo stopila v novi sezoni. Do glavnih sprememb je prišlo na področju varnosti. Kolesarjem bo zaradi tega prepovedana vožnjo na zgornji cevi, dodatno pa v veljavo stopa še prepoved vožnje v kronometrskem položaju na cestnem kolesu.

V zadnjem tednu je bilo prelito veliko črnila glede ukrepov, ki jih uvaja Mednarodna kolesarska zveza. Do sedaj je bilo največ pozornosti posvečeno prepovedi spuščanja na zgornji cevi, ki je dodobra razdelila mnenja kolesarskega sveta.

Mnogi profesionalci se s prepovedjo ne strinjajo, med njimi tudi Luka Mezgec, ki je za naš portal priznal, da se mu zdi prepoved nesmiselna ter da bi bila energija vrhovne organizacije lahko usmerjena drugam.

»Menim, da je prepoved povsem nesmiselna in nepotrebna. Energijo bi lahko porabili za druge, bolj potrebne izboljšave v našem športu kot za to, da določajo kako se lahko sedi na kolesu

Kronometrski položaj dovoljen le na kronometrskem kolesu

Pravila, ki jih je 8. februarja predstavila Mednarodna kolesarska zveza, pa prepovedujejo vožnjo v še enem položaju. Gre za položaj, kjer se na cestnem kolesu kolesar s podlahtjo nasloni na krmilo in tako zavzame bolj aerodinamičen položaj.

Omenjeni položaj bo seveda še naprej dovoljen na kronometrskem kolesu, ki je taki vožnji ustrezno prilagojeno, medtem ko naj bi bil položaj na cestnem kolesu prenevaren.

Položaj smo v lanski sezoni lahko občudovali ob vožnjah Marca Hirschija. Švicar je predvsem v samostojnih pobegih na Dirki po Franciji pogosto uporabljal kronometrski položaj z rokami potisnjenimi preko krmila.

Lani je položaj pogosto uporabljal Marc Hirschi. (vir: twitter)

Spremembe tudi na področju smetenja in ograd

Poleg omejitev položajev na kolesu UCI uvaja še nekaj novih varnostnih ukrepov. Kolesarji bodo morali v novi sezoni plastenke odmetavati v za to označenih območjih ali pa jih vrniti v ekipni avtomobil. Organizatorji dirke bodo morali cono za odmetavanje umestiti na vsakih 30-40 kilometrov trase.

Kazen za neupoštevanje območja odmetavanja bo finančne in rezultatske narave. Kršitelju bo izrečena kazen med 200 in 1000 švicarski franki ter odvzem 15 točk na UCI lestvici. Na enodnevnih dirkah bo kolesar ob kršitvi izključen, na etapnih dirkah pa bo ob prvi kršitvi prejel 30-sekundni pribitek, ob drugi dodatni 2 minuti, ob tretji pa ga čaka diskvalifikacija.

Pomembna sprememba je sprejeta tudi na področju zaščitnih ograj. V zadnjih 400 metrih dirke so prepovedane klasične lahke zaščitne ograje, kot smo jih recimo videli na Dirki po Luksemburgu. Poleg tega pa med posameznimi ograjami ne sme biti razmika, ki bi povzročil, da bi se ograje razmaknile.

Prejšnji članekGeraint Thomas doživel hladen tuš ob uvodu v sezono
Naslednji članekChris Froome o disk zavorah: »Nisem 100-odstotno prepričan o njih«