UCI po številnih kritikah uravnotežil točkovanje dirk

Minulo sezono je preteklo veliko črnila zaradi slabega točkovanja dirk s strani Mednarodne kolesarske zveze. Ta se je sedaj odzvala na kritike in spremenila točkovanje za naslednje triletno obdobje.

V sezoni 2022 smo lahko spremljali ogorčen boj ekip za obstoj med elito. Lotto-Soudal in Israel-Premier Tech sta naposled potegnila kratko in bosta v prihodnjih treh letih nastopala s prokontinentalnim statusom.

Sistem točkovanja, ki je obe ekipi pahnil razred nižje, ni bil dober. To so priznavali vsi, tudi kolesarji ekip, ki niso bile ogrožene.

Glavna kritika točkovanja je bila, da je neuravnoteženo. Prevelik poudarek je bil na enodnevnih dirkah, medtem ko se je tekmovanje na etapnih dirkah obrestovalo precej manj. Prav tako je bila precejšna neuravnoteženost dirk različnih nivojev.

Zelo zgovoren podatek o težavah preteklega točkovanja je, da je bila recimo zmaga na enodnevni dirki razreda 1.1 (tretji razred) vredna 125 točk, medtem ko je etapna zmaga na Dirki po Franciji prinesla le 120 točk.

Posledično so ekipe, ki so se borile za obstanek, najboljše kolesarje pošiljale na precej nepomembne dirke in tam skušali s čim več kolesarji zasesti najvišja mesta. Na drugi strani pa so precej manjši poudarek dajali etapnim dirkam svetovne serije, kjer bi jim bilo sicer primerno mesto.

UCI se je sedaj odzval in povedal, da bo točkovanje uravnovesil. Točne strukture točkovanja še niso objavili, a so že povedali, kakšne spremembe lahko pričakujemo.

V prihodnje bo na Grand Tourih na voljo več točk, tako za etapno kot za končno zmago. Podoben dvig točk bodo doživele tudi preostale etapne dirke svetovne serije in ProTour razreda, kamor sodi tudi Dirka po Sloveniji.

Uvedena bo tudi posebna kategorija enodnevnih dirk, ki bo prinesla več točk od preostalih enodnevnih preizkušenj. V tej kategoriji bo za zdaj le pet spomenikov, torej Milano-San Remo, Dirka po Flandriji, Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege in Dirka po Lombardiji.

UCI je sporočil, da bo nekoliko prilagodil tudi točkovanje na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu, kjer bo na voljo več točk tudi za nižje uvrščene kolesarje.

Zadnja v vrsti sprememb pa je povečanje števila kolesarjev, katerih točke se štejejo v ekipno kvoto. Do zdaj je veljalo, da se štejejo le točke najboljših 10 kolesarjev, v prihodnje pa se bo upoštevalo točke 20 kolesarjev.

Prejšnji članekWout van Aert etapne zmage in svetovno prvenstvo postavlja pred lov na zeleno majico
Naslednji članekNa ciklokrosu Stožice tudi Tadej Pogačar