Ubežniki zadržali glavnino, etapa pripadla Jesusu Herradi

Za nami je že tretjina Dirke po Španiji. V sedmi etapi so se za zmago pomerili ubežniki, ki so vse do zaključka trepetali pred glavnino, a jo na koncu zanesljivo zadržali za seboj. V šprintu peterice je bil najmočnejši Jesus Herrada.

Nenavadna etapa z zahtevnim vzponom prve kategorije več kot 60 kilometrov do cilja je bila po vseh kolesarskih zakonih namenjena ubežnikom. A ti so za uspeh trepetali vse do zadnjih kilometrov, saj so bili v glavnini številni kolesarji, ki so imeli velike apetite.

Peterica ubežnikov, ki je ostala v ospredju po prehodu edinega kategoriziranega vzpona, je bila ves dan izjemno složna. Glavnina jih namreč ni izpustila prav daleč in vse do konca ni bilo jasno, kako se bo dan razpletel.

V glavnini, ki se je na vzponu močno zredčila, a se kasneje do neke mere zopet združila, sta imeli največ apetitov ekipe Trek-Segafreda in Bore-hansgrohe. Njuna člana, Mads Pedersen (Trek-Segafredo) in Sam Bennett (Bora-hansgrohe) se namreč borita za zeleno majico, za katero je bilo na cilju na voljo precej točk.

Kolesarja sta na čelo glavnine poslala klubske kolege, a po vzponu so v ospredju ostali v večini le še hribolazci, ki ne morejo proizvajati moči težjih kolesarjev. Prednost ubežnikov se zato ni topila tako hitro, kot bi si v ozadju želeli in upi pogumnih mož v ospredju so bili iz metra v meter večji.

Deset kilometrov do cilja je prednost znašala še minuto. Peterica ni taktizirala, vedeli so, da lahko le s složno vožnjo do cilja pridejo pred glavnino in se udarijo za etapno zmago. V slogu ekipnega kronometra so ohranjali visoko hitrost, prednost pa je ves čas ostajala precej visoka.

Kilometer do cilja je znašala še 40 sekund in jasno je bilo, da ne bodo ujeti. Šele na ciljni ravnini smo tako videli nekaj taktiziranja in spogledovanja. Živci so najprej popustili Fredu Wrightu (Bahrain Victorious), ki so ga mnogi danes imeli za glavnega favorita.

Britanec je s šprintom začel prezgodaj in ostal brez moči. Pred ciljno črto sta mimo njega smuknila tako Jesus Herrada (Cofidis) kot tudi Samuele Battistella (Astana Qazaqstan). Na koncu je za dolžino kolesa slavil prvi, ki se po treh letih znova veseli etapne zmage na domači dirki.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je preživel miren dan v glavnini. Ves dan je bil dobro zaščiten s strani moštvenih kolegov, ki so ga pripeljali v cilj skupaj z vsemi ostalimi tekmeci. V skupnem seštevku tako ostaja na četrtem mestu.

Prejšnji članekPrimož Roglič ne išče izgovorov: “Nisem imel pravih nog”
Naslednji članekDružini Roglič se bo pridružil nov član