Ubežniki bodo iskali svojo priložnost

Peta etapa Dirke po Italiji bi bila lahko prva, kjer bi bili uspešni ubežniki. Po kaotičnih štirih dneh dirkanja, kjer smo videli obilico drame, je čas za bolj umirjeno etapo. Ta se bo končala s spustom z vzpona, na katerega vodi 24-kilometrski klanec.

Tretja najdaljša etapa letošnje dirke bo kolesarje vodila po pokrajinah južne Italije. V prvem delu 225-kilometerske trase bodo kolesarji vozili po ravninskem obalnem pasu Kalabrije, nato pa bo dirka zavila v notranjost. Cesta se bo v drugi polovici začela dvigati in pred kolesarji bo izjemno razgiban teren.

Profil pete etape. vir: twitter

Danes so na sporedu trije kategorizirani vzponi, prva dva bosta tretje kategorije in večjih težav kolesarjem ne bi smela predstavljati. Na zadnji vzpon pa bodo kolesarji zapeljali štirideset kilometrov do cilja. Vzpon prve kategorije je dolg 24 kilometrov, a ne spada med najbolj strme. Povprečni naklon namreč znaša 5,4 odstotka.

Zadnji vzpon današnjega dne. vir: twitter

Napade na vzponu lahko pričakujemo nekje na polovici klanca, kjer se cesta edinokrat postavi nekoliko bolj navkreber. Dobrih petsto metrov dolg odsek ima povprečen naklon 11,6 odstotka, v nekem trenutku pa poseže celo po 18 odstotkih. Ko bodo kolesarji zapeljali na vrh vzpona, etape še ne bo konec. Sledi še 12-kilometrski spust do Camigliatello Silana, kjer se bo današnja etapa zaključila.  

Dan za ubežnike

Kot že omenjeno v uvodu, bi današnji dan lahko postregel s prvim uspešnim begom. Med ubežniki pričakujemo številne lovce na etapne zmage, predvsem take, ki jim tudi vzpenjanje ni tuje. Tu lahko izpostavimo predvsem Thomasa De Gendta, Giovannija Viscontija, Valerija Contija, morda pa v begu vidimo tudi zmagovalca druge etape Diega Ulissija.

Etapa z zadnjim vzponom sicer ponuja možnosti za ustvarjanje razlik v skupnem seštevku, a zaradi premalo strmega naklona ne gre pričakovati, da bi bile te lahko večje od nekaj deset sekund. Zato favoriti za skupno zmago najverjetneje danes ne bodo poskušali ničesar. Joao Almeida bo skupaj s svojo ekipo nadziral rožnato majico, zato ubežnikov vseeno ne bo želel spustiti predaleč.

V kolikor bi na vzponu vseeno videli nekaj akcije, potem bi med glavne favorite za zmago uvrstili Vincenza Nibalija in Jakoba Fuglsanga. Oba kolesarja sta dobra na vzponih, a kar je danes pomembneje, oba se prav tako dobro spuščata z gora. Prav slednje znanje bi jima danes lahko prineslo zmago, saj se na 12-kilometrskem spustu da pridobiti odločilno prednost.

Prejšnji članekUtrujeni Tadej Pogačar že zaključil sezono
Naslednji članekGanna prikazal izjemen beg in se veselil zmage