Ubežnik Van der Hoorn snedel etapno zmago šprinterjem

Taco van der Hoorn je na tretji etapi Dirke po Italiji poskrbel za presenečenje. S samostojnim pobegom je presenetil vse šprinterje, ki so se danes nadejali zaključnega šprinta.

Nizozemec Taco van der Hoorn (Intermarche-Wanty-Gobert) je za premierno zmago na Grand Touru potreboval vsega tri etape. S samostojnim pobegom 8,8 kilometra do cilja se je danes otresel vseh preostalih ubežnikov in prednost pred glavnino uspel zadržati vse do ciljne črte. 27-letnik je s tem dosegel tudi prvo zmago za belgijsko moštvo odkar so prestopili v World Tour razred.

Van der Hoorn je celoten dan preživel v begu. Šesterica kolesarjev se je že kmalu po začetku odcepila iz glavnine in si počasi nabirala prednost. Karavana jih je v ozadju začela resneje loviti šele 45 kilometrov do cilja, ko so zapeljali na zadnji, sicer nekategoriziran vzpon dneva.

Bora-hansgrohe je tam navila tempo in se uspešno znebila čistokrvnih šprinterjev ter tako pripravila podlago za šprint Petra Sagana. A pa uspešnem redčenju glavnine so se nekoliko umirili in prednost ubežnikov je kar nekaj kilometrov stagnirala.

Na čelu dirke so se ubežniki začeli napadati med seboj in šesterica se je kmalu razbila. Glavnina se na to ni odzvala dovolj hitro, saj je bil zaostanek še vedno pod nadzorom. A bolj kot se je bližal cilj, bolj so ubežniki čutili, da imajo danes priložnost za uspeh.

Slabih 9 kilometrov pred ciljem je skočil Van der Hoorn. Nizozemcu ni uspel slediti nobeden izmed ubežnikov, ki so bili kmalu ujeti s strani glavnine. Prednost Nizozemca v ospredju se je dolgo časa vrtela okoli pol minute in v ozadju sta se mu iz glavnine skušala pridružiti Tony Gallopin (AG2R Citroen) in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Ekipe šprinterjev so nato v glavnini resneje pohodile pedala in zasledovalna dvojica je bila kmalu ujeta, vse hitreje pa se je topila tudi prednost Van der Hoorna. A nekdanji član Jumbo-Visme je v zadnji kilometer zapeljal 14 sekund pred pobesnelim krdelom, ki je z lovom začelo prepozno. Nizozemec se je 150 metrov pred ciljem ozrl preko rame, zasledovalce videl daleč zadaj in roki sta se zmagoslavno iztegnili v zrak.

Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki bi ob drugačnem razpletu etape danes lahko celo konkuriral za visoka mesta, je v cilj prišel z glavnino. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) pa je z delom za ekipo končal že pred zaključnimi kilometri in je v cilju na 122. mestu zaostal 9 minut in pol.

Prejšnji članekGiacomo Nizzolo na Giro prišel z zanimivo poslikavo čelade
Naslednji članekŠef Van der Hoorna: »Vedeli smo, da če se mu ponudi najmanjša možnost zmage, jo bo izkoristil«