Ubežnik Brambilla presenetil glavnino in si privozil skupno zmago

Presenetljivi zmagovalec zadnje etape Tour des Alpes Maritimes et du Vara je z uspešnim pobegom postal Gianluca Brambilla. Italijan si je pred zasledovalci privozil tudi dovolj veliko prednost, da se je v skupnem seštevku povzpel na sam vrh.

Najkrajša, a najtežja etapa na dirki je obljubljala obilo akcije. Že od prvega kilometra dalje smo bili deležni atraktivnega dirkanja, saj so se v beg želeli podati številni kolesarji, ki so upali na premik v skupnem seštevku.

Na koncu se je oblikovala skupina osemnajstih kolesarjev, ki so se uspeli odcepiti iz glavnine. V njej so bili številni dobri kolesarji, ki so lahko resno računali na končno slavje, med njimi recimo Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), Nans Peters (AG2R Citroen) in seveda Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), ki je za vodilnim Michaelom Woodsom zaostajal le 13 sekund.

Ubežna skupina je 50 kilometrov do cilja na krilih Groupame-FDJ prednost pred glavnino zvišala na dobre 3 minute. V ozadju so se člani Israel Start-Up Nationa na vse pretege trudili, da bi zaostanek zmanjšali na obvladljivo razliko, a ob začetku zadnjega vzpona dneva – prelaza Madone – je prednost, tedaj le še enajsterice, znašala veliki dve minuti in pol.

Štiri kilometre pod vrhom vzpona je napad sprožil Valentin Madouas (Groupama-FDJ), na kolo pa se mu je prilepil Brambilla. Geoghegan Hart je z odgovorom na napad nekoliko zamudil in se v nadaljevanju trudil priključiti, a dvojica v ospredju je dobro sodelovala in Britancu preprečevala, da bi se vmešal v boj za etapno zmago.

Tudi v glavnini je bilo na vzponu veliko akcije. Številni kolesarji so skušali ustvariti razliko in se preseliti na čelo dirke, a večino poskusov je bilo kmalu nevtraliziranih. Naposled se je za samostojno akcijo odločil vodilni Woods, ki je sicer uspel močno zmanjšati razliko za vodilnim dvojcem, a povsem izničiti je ni mogel.

Enajst kilometrov do cilja je Brambilla na zadnjem krajšem vzponu dneva dvignil tempo vožnje in se rešil še zadnjega tekmeca. Madouas ni več uspel loviti tempa Italijana, ki se je tako peljal etapni zmagi naproti.

Nato pa se je začela živčna vojna in merjenje sekund. Woods v ozadju je vozil izjemno, a zaostanek 13 sekund v skupnem seštevku je Brambilla že nadomestil. Kanadčan se je do zadnjih metrov trudil, da bi uspel zaostanek pripeljati pod magično mejo, a naposled je moral priznati premoč tekmecu. Ciljno črto je prečkal kot deseti, 18 sekund za zmagovalcem.

Načrt Brambille je tako uspel do potankosti in Italijan je prišel do prve zmage po letu 2016. V ciljni areni ni skrival sreče, pošteno pa je priznal, da so mu do uspeha močno pomagali kolesarji Groupame-FDJ.

»Bil je zares težek dan. Uspelo mi je priti v prvi beg. Bil sem nadzorovan, a sem odlično odigral svoje karte. Groupama je opravila večino dela, bili so zares močni,« je povedal 33-letnik.

»Imel sem težave z radiem, bil sem brez povezave in v zaključku nisem vedel, kaj se dogaja. Gregory Rast (športni direktor ekipe, op. p.) je z avtomobilom prišel do mene in mi rekel: ‘Dati moraš vse od sebe, znebiti se moraš vseh, če želiš etapno in skupno zmago.’ Razmišljal sem le o etapi, ne pa o skupni zmagi. Na koncu se je vse sestavilo.«

Prejšnji članek»Šprinter« Pogačar UAE Tour odprl s šestim mestom
Naslednji članek2. etapa UAE Toura: štartni časi kronometra