UAE Tour: Prvak jeza znova Ewan, odlično tudi Slovenca

Druga etapa dirke po Združenih arabskih emiratih se je končala s kratkim, a strmim vzponom na jez Hatta. Zadnjih nekaj kilometrov vzpenjanja je preživelo le malo število šprinterjev, tako da so se v zaključku v boj za etapno zmago vmešali tudi hribolazci. Na koncu je bitka vseeno pripadla prvim, natančneje Calebu Ewanu, ki je še drugo leto zapored prvi pripeljal na vrh jeza.

Od jezu so se kolesarji po vznožju hribovja, s katerim se bodo spopadli jutri, odpravili proti Masafiju, kjer so naredili obrat in se po isti poti vrnili proti Hatti. Vroče podnebje Arabskega polotoka je kolesarje tudi tokrat pričakalo z visokimi temperaturami, zato so imele vodonoše zopet polne roke dela.

Ewan je še drugo leto zapored prvi osvojil jez Hatta. vir: Twitter

Večji del 168 kilometrov dolge etape sta v begu preživela dva kolesarja, ki pa resnih možnosti za presenečenje nista imela. Glavnina se je združila že 24 kilometrov do cilja, kar je ob začetku šestkilometrskega vzpona proti vrhu jeza, Victorju Campenaertsu in Nicolu Conciju omogočilo poskus napada od daleč. Ta se je izkazal za dokaj močnega, dvojica si je privozila 20 sekund prednosti, v ozadju je nato glavnina pospešila in težje šprinterje prisilila, da so se le še usedli v sedlo in v svojem tempu dokončali etapo.

Stopnjevanju tempa glavnine pa ni uspel slediti niti Chris Froome, ki se vrača v tekmovalni pogon prvič po lanski hudi poškodbi. Britanec je že ob prvem pravem pospeševanju popustil in za glavnino ostal nekaj metrov, te je sicer na spustu zopet nadoknadil, a nato še enkrat popustil v ciljnih kilometrih. Jasno je, da Froome še zdaleč ni v formi, česar se zaveda tudi sam in stalno poudarja, da je v Združene arabske emirate prišel le obnavljat občutek za dirkanje.

Napadu dvojice Campenaerts – Conci je zmanjkalo moči tri kilometre pred ciljem, ko so se na čelo glavnine postavile ekipe preživelih šprinterjev. Med njimi je bil tudi Luka Mezgec, ki je v preteklosti že dokazal, da mu vzpenjanje ni tuje. V zaključku pa se je zadnjih 300 metrov, ko je cestišče naraslo na 17 % naklona, vseeno pokazalo za prevelik zalogaj za našega najboljšega šprinterja. Prvi je svoj napad sprožil Sam Bennett, a se nekoliko vštel s porabo moči, hkrati pa se še rahlo naslonil na zaščitno ograjo in tako izgubil prepotrebno hitrost. Ob boku ga je nato prehitel Avstralec Caleb Ewan, ki je še enkrat več dokazal, da mu kratki strmi vzponi odgovarjajo bolj kot ostalim šprinterjem.

Kot že rečeno v uvodu, je v zaključku prišlo do borbe šprinterjev in hribolazcev, tako je do visoke uvrstitve prišel tudi naš Tadej Pogačar, ki je končal kot deveti, še dve mesti pred njim pa je z etapo opravil Luka Mezgec.

Jutri je na sporedu prva izmed dveh gorskih etap, obe se bosta končali na vrhu Jebel Hafeeta, deset kilometrskega vzpona s povprečnim naklonom 7 %. Prvič bomo tako videli resne spopade glavnih favoritov dirke, veliko pa pričakujemo tudi od Pogačarja, na katerega stavijo pri UAE Emirates. Naš mladi up je že dokazal, da je na začetku sezone v vrhunski formi in da lahko resno računa tudi na skupno zmago na vročem Bližnjem vzhodu.

Vrhunci druge etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. EWAN Caleb (Lotto Soudal)
2. BENNETT Sam (Deceuninck – Quick Step)+ 0:02
3. Demare Arnaud (Groupama – FDJ)+ 0:04
4. ULISSI Diego (UAE Emirates)
5. ZABEL Rick (Israel Start-Up Nation)
7. MEZGEC Luka (Mitchelton – Scott)
9. POGAČAR Tadej (UAE Emirates)
Prejšnji članekRemco drugič? Remco drugič!
Naslednji članekUAE Tour: Pogačar odlično, a Yates še bolje