UAE Tour: Pogačar odlično, a Yates še bolje

Adam Yates je na tretji etapi UAE Toura navdušil kolesarsko javnost in se več kot zasluženo veselil etapne zmage. Britanec, kateremu je na zaključnem vzponu močno pomagal tudi Luka Mezgec, je v cilj prišel z veliko prednostjo pred drugo uvrščenim Tadejem Pogačarjem in tako z ramen Caleba Ewana prevzel majico vodilnega kolesarja.

Vroče podnebje arabskega polotoka je kolesarje zopet potisnilo do skrajnih mej zmožnega. Najdaljša etapa dirke se je po 184 kilometrih kolesarjenja končala na 1249 metrov visokem Jebel Hefeetu, ki bo cilj gostil tudi pojutrišnjem. Na ravnih cestah Združenih arabskih emiratov je večji del dneva v begu preživela četverica kolesarjev, a jasno je bilo, da se bodo na zaključnem vzponu med seboj udarili glavni favoriti.

V zadnjih deset kilometrov, kjer se je cesta začela vzpenjati, je glavnina pripeljala skupaj, vendar se je le nekaj metrov kasneje že začela redčiti. Eden za drugim so začeli odpadati šprinterji, presenetljivo hitro pa se je od glavnine poslovilo tudi nekaj dobrih hribolazcev. Chris Froome je pričakovano zaostal, presenetljivo hitro pa so popustili James Knox (Deceuninck – Quick Step), Wout Poels (Bahrain – McLaren) in Alejandro Valverde (Movistar).

Na ciljnem vzponu je Adam Yates prikazal odlično vožnjo in se povsem zasluženo veselil etapne zmage. Na drugem mestu je v cilj pripeljal Tadej Pogačar, ki se na Yatesov napad ni takoj odzval, Anglež si je tako pripeljal pol minute prednosti, ki jo je do cilja uspel še povečati. Slovenski mladi up je sicer poskušal z napadi na vodstvo Yatesa, a se je njegovo lovljenje začelo nekoliko prepozno, da bi resno ogrozil Britančevo zmago.

Adam Yates je tako več kot zasluženo slavil in bo v prihodnjih dneh nosil rdečo majico vodilnega kolesarja, Tadej Pogačar in konkurenca pa bodo svojo priložnost zopet iskali čez dva dni. Etapo je kot tretji končal Alexey Lutsenko, ki je za Pogačarjem zaostal 27 sekund, še minuto več pa za Yatesom.

Jutri je na sporedu ravninska etapa, ki bo v zaključku šprinterjem ponudila možnost za etapno zmago. Z nekoliko več zanimanja pa torej gledamo še dan dlje, ko bo na sedaj že poznani vzpon Jabel Hafeet eno izmed glavnih vlog zopet igral Pogačar.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. YATES Adam (Mitchleton – Scott)
2. POGAČAR Tadej (UAE Emirates)+ 1:03
3. LUTSENKO Alexey (Astana)+ 1:30
4. GAUDU David (Groupama – FDJ)
5. MAJKA Rafal (Bora – hansgrohe)
Prejšnji članekUAE Tour: Prvak jeza znova Ewan, odlično tudi Slovenca
Naslednji članekUAE Tour: Mezgec tokrat brez šprinta, zmaga v roke Jumbo – Visme