UAE Tour: Mezgec tokrat brez šprinta, zmaga v roke Jumbo – Visme

Dirka po Združenih arabskih emiratih se je uradno prevesela v drugo polovico, v kateri bo postalo jasno, kdo bo na prestolu nasledil lanskega zmagovalca Primoža Rogliča. Današnji dan sprememb v skupnem seštevku ni prinesel, saj so imeli favoriti za skupno zmago »dan počitka«. Na sporedu je bila namreč povsem ravninska etapa, v kateri je slavil Dylan Groenewegen.

Umirjen dan na cestah Dubaja je po polovici dirkanja popestril manjši padec v glavnini, ki pa je na tla spravil dva izmed favoritov za etapno zmago, sicer brez hujših poškodb, a z nekaj odrgninami sta jo odnesla Caleb Ewan in Pascal Ackermann.

Po 170 kilometrih dirkanja so kolesarji zapeljali v zadnje tri kilometre, na čelo glavnine so se postavile ekipe šprinterjev, ki so zaradi čelnega vetra porabili ogromno energije, da so svoje šprinterje spravili v ugodni položaj. Zelo aktivni so bili v zaključku tudi pri ekipi Mitchelton – Scotta, ki pa danes niso računali na Luko Mezgeca, Slovenec je odigral vlogo tako imenovanega »leadout« moža za Avstralca Kadena Grovesa.

Prvi je s šprintom začel Sam Bennett, v njegovem zavetrju je na pravi trenutek čakal Dylan Groenewegen, ki je s šprintom začel sto metrov do cilja in v svojih nogah našel dovolj dinamita, da si je privozil tretjo letošnjo zmago. Bennetta sta pred ciljem prehitela še Fernando Gaviria in Pascal Ackermann, drugi udeleženec padca Caleb Ewan pa je etapo zaključil kot peti.

Luka Mezgec je, kot že omenjeno, danes opravljal drugačno vlogo kot na preteklih etapah, zato je končal na 18. mestu, Tadej Pogačar pa je bil 30. in še naprej ostaja drugi v skupnem seštevku, minuto in sedem sekund za vodilnim Adamom Yatesom.

Jutri je na sporedu ključna etapa dirke, ki bo najverjetneje že dala končnega zmagovalca. Skoraj popolna kopija včerajšnje etape bo sicer 22 kilometrov krajša, ciljni vzpon na Jebel Hafeet pa ostaja enak. Deset kilometrov dolgi vzpon ima povprečni naklon 7 %, najstrmejši pa je pet kilometrov do cilja, kjer gre pričakovati, da bo s svojim napadom poskušal Tadej Pogačar.

Vrhunci četrte etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. GROENEWEGEN Dylan (Jumbo – Visma)
2. GAVIRIA Fernando (UAE Emirates)
3. ACKERMANN Pascal (Bora – hansgrohe)
4. BENNETT Sam (Deceuninck – Quick Step)
5. EWAN Caleb (Lotto Soudal)
18. MEZGEC Luka (Mitchelton – Scott)
30. POGAČAR Tadej (UAE Emirates)

SKUPNI SEŠTEVEK:

1. YATES Adam (Mitchelton – Scott)
2. POGAČAR Tadej (UAE Emirates)+ 1:07
3. LUTSENKO Alexey (Astana)+ 1:35
4. GAUDU David (Groupama – FDJ)+ 1:40
5. MAJKA Rafal (Bora – hansgrohe)
50. MEZGEC Luka (Mitchelton – Scott)+ 8:25
Prejšnji članekUAE Tour: Pogačar odlično, a Yates še bolje
Naslednji članekKoronavirus ogroža Milano – San Remo