UAE Emirates na dirko Po Sloveniji z vsemi topovi, vrača se tudi Matej Mohorič

Le še nekaj ekip mora potrditi seznam kolesarjev, nato pa bo jasno, koga vse bomo lahko v nadaljevanju tedna spremljali na slovenskih cestah. Ekipe, ki nas najbolj zanimajo, so že oznanile svoje zasedbe in kolesarski navdušenci smo upravičeno lahko navdušeni.

Gledalci že nestrpno pričakujemo povratek svetovnega kolesarstva na slovenska tla. Po letu odsotnosti bomo jutri ponovno lahko pospremili našo največjo kolesarsko dirko, ki je na štart zvabila številna zvezdniška imena.

UAE Emirates

 Že dolgo časa je jasno, da bo prvi zvezdnik dirke Tadej Pogačar, ki pa bo lahko na domačih cestah računal na močno pomoč s strani ekipnih kolegov. Arabsko moštvo na sončno stran Alp namreč pošilja sedmerico polno zvezdnikov, med katerimi bomo našli tudi dva pretekla zmagovalca dirke Po Sloveniji.

»Zelo se veselim prihoda domov na dirko Po Sloveniji. Dirkal bom proti prijateljem, nekdanjim sotekmovalcem in lepo bo voziti doma na poznanih cestah. Lepo bo tudi imeti domačo podporo. Za slovensko kolesarstvo so zanimivi časi in prepričan sem, da nas čaka super dirka. Mislim, da imamo močno ekipo in upam, da se bom boril za zmago,« je povedal Pogačar.

Ob Pogačarju bo slovenske barve branil še Jan Polanc, ki smo ga vajeni ob boku mlajšega kolega. Diego Ulissi je aktualni zmagovalec slovenskega kroga, Rafal Majka pa je slavil leta 2017, tedaj še v dresu Bore-hansgrohe.

Nič manj zvezdniško ime ni Matteo Trentin, ki bo na naši dirki nastopil prvič, medtem ko bo Rui Oliveira pri nas vozil že drugič. Sedmerico bo dopolnil veteran Vegard Stake Laengen.

UAE Emirates v Slovenijo pošiljajo zvezdniško zasedbo. (vir: twitter)

Bahrain Vicorious

Najbolj slovensko World Tour moštvo bo na dirko Po Sloveniji jasno poslal močno obarvano slovensko zasedbo. Jan Tratnik se bo po dobrih predstavah na Giru vrnil v domovino in skušal navdušiti še tu. Še bolj pa nas veseli dejstvo, da se na dirke vrača Matej Mohorič, ki je na Giru utrpel hud padec, a jo na srečo odnesel brez hujših posledic.

Oba Slovenca bo iz avtomobila vodil še en naš rojak. Vloga športnega direktorja je pripadla Gorazdu Štangelju.

Slovenski dvojec bo na domači dirki skušal izkoristiti katero izmed priložnosti in se umešati v boj za etapno zmago. Največ možnosti bosta imela v četrtek, a bosta morala svoje sposobnosti dokazati na vzponu na Celjski grad.

Ekipi bo sicer poveljeval Phil Bauhaus, ki bo uspeh iskal na šprinterskih etapah. Bahrajnska zasedba je v Slovenijo pripeljala kar nekaj »šprinterskega orožja«, zato lahko pričakujemo, da bosta Tratnik in Mohorič imela nekoliko bolj proste roke.

Jana Tratnika in Mateja Mohoriča bo iz avtomobila vodil Gorazd Štangelj. (vir: twitter)

Androni Giocattoli-Sidermec

Računali smo, da bomo na šprinterskih etapah pesti stiskali za Luko Mezgeca (BikeExchange), a je moral nastop žal odpovedati. Vseeno pa imamo v ognju še nekaj železja.

V čevlje Mezgeca bo stopil Žiga Jerman, ki se je k italijanskemu moštvu preselil pred letošnjo sezono. Za zdaj še išče prvo zmago v novi ekipi, nekajkrat je sicer že bil blizu, a povsem na vrh še ni uspel. Morda pa se mu ravno pred domačimi navijači vse sestavi in pride do želenega uspeha.

Adria Mobil

Zasedba Adrie Mobil je vsako leto tako rekoč domačinka na dirki. Dirka je organizirana pod njihovim okriljem in zato za novomeško zasedbo predstavlja osrednji dogodek sezone. Tudi letos ne bo nič drugače. V ogenj pošiljajo izjemno močno zasedbo, ki bo nevarna predvsem v šprinterskih etapah.

Vloga kapetana bo pripadla Kristjanu Hočevarju, ki pa bo imel že znotraj ekipe močno konkurenco. V ravninskih zaključkih sta namreč hitra tudi Gašper Katrašnik in David Per. V skupnem seštevku bo imel največ ambicij verjetno Žiga Horvat, medtem ko bodo Aljaž Omrzel, Aljaž Jarc in Gal Glivar svoje talente najverjetneje ponudili moštvenim kolegom.

[yop_poll id=”30″]

Ljubljana Gusto Santic

Druga slovenska ekipa na dirki bo bistveno manj slovensko obarvana kot Adria Mobil. Med sedmerico bodo nastopili štirje naši rojaki.

Najbolj zveneče ime ljubljanske zasedbe bo Tilen Finkšt, ki ga na delu lahko pričakujemo predvsem na ravninskih etapah. Nato so tu še Jernej Hribar, Anže Skok in Teo Pečnik, sedmerico pa bodo zapolnili hrvaški kolesar Viktor Potočki in novozelandski dvojec Dylan Hopkins in Zac Barnhill.

Slovenska reprezentanca

Sedmerica kolesarjev bo na dirki nastopala v dresu slovenske reprezentance. Pod državnim grbom se bo zbrala zanimiva zasedba, sestavljena iz izkušenj in mladosti. Za prve bosta skrbela Jani Brajkovič in Kristijan Koren, mladostni spekter pa bodo pokrivali Martin Lavrič, Jaka Primožič, Nik Čemažar ter tudi nekaj let starejša Uroš Repše in Marko Pavlič.

Jani Brajkovič bo poveljeval slovenski reprezentanci. (vir: twitter)

Ostale ekipe

Poleg Bahrain Victoriousa in UAE Emiratesov v Slovenijo prihajata še dve ekipi najvišjega kakovostnega ranga. Astana-Premier Tech bo v boj poslala le šest kolesarjev, pri čemer največ pričakujejo od Fabia Fellineja in Davideja Martinellija.

Tu je potem še BikeExchange, ki je sprva nameraval staviti na Luko Mezgeca, a Kranjčana žal ne bo. Tako je taktirka padla v roke Sama Bewleyja, a verjetno lahko najvišje pričakujemo izkušenega Estonca Tanela Kangerta. Izpostaviti je potrebno še veterana Andreya Zeitsa, v šprintih pa lahko v ospredju pričakujemo Roberta Stannarda.

Omeniti je potrebno še nekaj zanimivih imen, ki so pripotovala v Slovenijo. V dresu Bardiani-CSF-Faizaneja bodo dirkali Giovanni Visconti, Giovanni Carboni in Enrico Battaglin, ki so pred dobrim tednom kilometre nabirali na Dirki po Italiji in tam dosegli nekaj vidnih uvrstitev.

V Sloveniji pa bo dirkal tudi dolgoletni član različnih World Tour ekip in zmagovalec nekaterih najprestižnejših dirk Roman Kreuziger. Čehova kariera se počasi izteka, a še vedno nosi status zvezdnika. Ob svojem imenu ima zapisane zmage na dirkah, kot so Dirka po Švici, Dirka po Romandiji, Amstel Gold Race in klasika San Sebastian.

4Endurance
Prejšnji članekMathieu van der Poel v zaključku druge etape brez konkurence
Naslednji članekNovi zapleti olimpijskih iger: Sodelovanje odpovedala več kot polovica prostovoljcev