Trofeo Laigueglia: Mohorič v ožjem krogu favoritov, pomagal mu bo Novak

Oči kolesarske javnosti bodo danes usmerjene na severozahod Italije, kjer se bo odvila dirka Trofeo Laigueglia. Na enodnevni preizkušnji, polni razgibanega terena, se bosta merila tudi Matej Mohorič in Domen Novak. Predvsem prvi spada v ožji krog favoritov.

Dobrih dvesto kilometrov dolga trasa s šestimi kategoriziranimi in številnimi »brezplačnimi« vzponi, bo za kolesarje predstavljala dober test pred sobotno klasiko Strade Bianche. Glavnino predvsem v zadnjem delu dirke čakajo številni kratki, a zelo strmi vzponi.

V zadnjih 40 kilometrih trase bodo kolesarji morali kar štirikrat premagati vzpon Micheri (2 km; 8,2 %), prav tolikokrat pa jih čaka tudi vzpon Mele (2 km; 3,4 %). Upravičeno pričakujemo, da se bo glavnina v zaključku močo zredčila, kar je voda na mlin Mateja Mohoriča.

Slovenski as je v preteklosti večkrat dokazal, da je lahko zelo močen v šprintih manjših skupinic, kakršno na ciljni ravnini pričakujemo jutri. 26-letnik je pred dnevi tudi povedal, da v novo sezono vstopa odlično pripravljen in se že na prvih dirkah namerava boriti za visoke uvrstitve.

»Med zimskim premorom sem treniral bolj kot kadarkoli prej in bil odločen, da novo sezono začnem v najboljši možni formi,« je povedal Kranjčan.

Mohorič sicer ni uradni kapetan ekipe, ta vloga naj bi pripadla Mikelu Landi, a v ekipi je kar nekaj kolesarjev, ki bi jutri lahko prevzeli dirigentsko paličico z rok Španca. Tu je treba izpostaviti predvsem Mohoriča, Pella Bilbaa in tudi Sonnyja Colbrellija, ki lahko poseže visoko, če mu uspe preživeti zaključne vzpone.

Matej Mohorič in Domen Novak bosta v prihodnjih tednih pogosto dirkala skupaj. (vir: twitter)

Med sedmerico Bahrain Victoriousa, ki jo bo vodil športni direktor Gorazd Štangelj, je tudi Domen Novak. Za 25-letnika je to, tako kot za Mohoriča, predvsem ogrevanje za sobotno Strade Bianche, kjer se jima bo pridružil še Jan Tratnik.

»Gre za pomembno dirko, saj ti dobri nastopi ob začetku sezone dajo veliko samozavesti za nadaljevanje. Borili se bomo za stopničke. A tam bo veliko dobrih ekip z močnimi kapetani, kar bo dirko naredilo hitro in težko. Napake ne bodo dovoljene,« je pred Trofeo Laigueglia povedal Štangelj.

Mohoriču bodo zmago skušali preprečiti številni kvalitetni kolesarji. V vrstah Trek-Segafreda bodo nastopili Bauke Mollema, Vincenzo Nibali in lanski zmagovalec Giulio Ciccone. Potem so tu še na začetku sezone izjemni Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), pa Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Nairo Quintana (Arkea Samsic). Z vsemi topovi bodo v Italiji streljali tudi pri Ineos Grenadiersih. Na dirko namreč pošiljajo Egana Bernala in Michala Kwiatkowskega.

Prejšnji članekAdidas se v svet kolesarskih čevljev vrača s poustvarjanjem legendarnega modela
Naslednji članekZlomljeno krmilo Van der Poelu preprečilo borbo za zmago