Trije Slovenci na Valonsko puščico, Roglič bo počival

Jutri se v Belgiji ponovno začne sezona enodnevnih klasik. Prva v vrsti je Valonska puščica, ardenska klasika, ki je v preteklosti že ustoličila kasnejše zvezdnike karavane. V boj z 202. kilometroma se bodo podali trije Slovenci, medtem ko je Primož Roglič sprva nameraval nastopiti, a se po svetovnem prvenstvu odpovedal mestu v moštvu.

Valonska puščica bi morala biti prvotno na sporedu v spomladanskem času, a je prekinitev sezone dodobra premešala tekmovalni koledar. Na račun novega termina bo na sporedu nekoliko spremenjena zasedba kolesarjev, saj so se nastopu odpovedali številni kolesarji, ki so nastopali na Dirki po Franciji, ter nekateri, ki bodo nastopil na Dirki po Italiji.

Slovenci med kandidati za zmago

Vseeno gre na štartu pričakovati številne zvezdnike karavane, med njimi tudi tri Slovence. V dresu UAE Emiratesov bosta nastopila oba slovenska člana moštva. Tadej Pogačar in Jan Polanc letos na večini dirk nastopata skupaj in nič drugače ne bo tudi v Belgiji. Profil proge bi lahko ustrezal Pogačarju, na Valonski puščici so namreč v preteklost v večini zmagovali eksplozivni hribolazci.

Edini preostali Slovenec na dirki bo Matej Mohorič, ki bo nastopal v barvah Bahrain-McLarena. Kranjčan je na dirki nastopil že štirikrat, a si vidnejše uvrstitve še ni privozil. Do sedaj je bil najboljši lansko leto, ko je zasedel 49. mesto. V bahrajnskem moštvu bodo najresneje računali na Dylana Teunsa in Mikela Lando.

Jumbo-Visma s kolesarjem manj

Primož Roglič je do nedavnega nameraval nastopiti na ardenski klasiki, a se je tik pred zdajci odločil, da bo teden raje izkoristil za počitek. Po napornem svetovnem prvenstvu bo tako teden dni namenil regeneraciji, v nedeljo pa se podaja na spomenik Liege-Bastogne-Liege.

V moštvu Jumbo-Visme bo tako na štartu eden kolesar manj, saj izpraznjenega mesta niso zapolnili. Glavna vloga bo pripadla Tomu Dumoulinu, visoko pa lahko poseže tudi Laurens De Plus.

Nastop odpovedal tudi svetovni prvak

Zmaga na nedavnem svetovnem prvenstvu je Juliana Alaphilippa očitno preveč izčrpala, da bi nastopil na Valonski puščici. Francoz je sicer aktualni zmagovalec dirke, zmagal je na zadnjih dveh izvedbah, a letos zmage ne bo branil. V majici svetovnega prvaka bo tako debitiral na nedeljskem spomeniku Liege-Bastogne-Liege.

Julian Alaphilippe je na Valonski puščici slavil že dvakrat. vir: twitter

Kdo so favoriti?

Dirka se konča s strmim vzponom na Mur de Huy. Sicer le kilometer dolg vzpon se dviga s povprečjem 11,3 odstotka in zelo verjetno je, da se bo o zmagovalcu odločalo prav tam. Vzpon jasno favorizira eksplozivne hribolazce, ki jih bo letos na štartu manj kot v preteklih letih.

Kot že omenjeno bo manjkal lanski zmagovalec Julian Alaphilippe, dirko bo izpustil tudi petkratni zmagovalec Alejandro Valverde, ki se bo prav tako raje pripravil na nedeljski spomenik. Manjkal bo tudi vedno nevarni Philippe Gilbert, ki se bo te dni raje meril na BinckBank Touru.

Na štartu bo vseeno kar nekaj kolesarjev, ki lahko posežejo po zmagi. Kar osem kolesarjev, ki so Dirko po Franciji končali med deseterico se bo podalo na 202 kilometra dolgo traso.

Med glavne favorite bodo zagotovo spadali Tadej Pogačar, Richie Porte, Tom Dumoulin, Mikel Landa, Michal Kwiatkowski in Egan Bernal. Veliko gre pričakovati tudi od odkritij letošnje sezone Marca Hirschija in Daniela Martineza, Belgijci pa upajo na dober rezultat Dylana Teunsa.

Prejšnji članekUtrujeni Alaphilippe izpušča Valonsko puščico
Naslednji članekPo hudem padcu na BinckBank Touru videli športni duh kolesarjev