Trije Slovenci na kolesarsko pot proti soncu

Tadej Pogačar dominira od prvega dneva sezone naprej. (vir: twitter)

V Španiji se začenja petdnevna španska Dirka po Andaluziji, poznana tudi kot Pot proti soncu. Na njej bodo nastopili trije Slovenci, med njimi tudi Tadej Pogačar, ki je prvi favorit za končno zmago.

Po izjemni predstavi na ponedeljkovi enodnevni preizkušnji ima kolesarski svet zopet visoka pričakovanja do Tadeja Pogačarja. Slovenec je izrazit prvi favorit za zmago na gorsko bogati Dirki po Andaluziji, kjer mu bo že prva etapa pisana na kožo.

V primerjavi s ponedeljkovo dirko na španskem makadamu mu bo tokrat nasproti stala precej močnejša konkurenca. Mednjo sodi tudi Matej Mohorič, ki pa bo na dirki v večini lovil etapne zmage, v skupnem seštevku pa podpiral Mikela Lando.

Slovensko pomoč pa bo imel tudi Pogačar. Računal bo lahko na Domna Novaka, ki bi moral ob njem voziti že v ponedeljek, a je tik pred zdajci odpovedal nastop. Tokrat bo na štartu in bo skupaj z ostalimi pomočniki tvoril enega najmočnejših gorskih vlakov na dirki.

Pogačar je v ponedeljek dokazal, da je že v vrhunski formi. (vir: twitter)

Že prvi dan bo znano veliko

Vajeni smo, da se težavnost etap na dirkah stopnjuje in najtežje preizkušnje kolesarje čakajo v zadnjih dneh. Dirka po Andaluziji pa ne sledi temu pristopu in že prvi dan ponuja najtežjo etapo.

Kolesarje v prvi etapi čaka pet kategoriziranih vzponov, zadnji trije sodijo celo v prvo kategorijo. Relativno dolga gorska etapa na 179 kilometrih ponuja skoraj 4000 višinskih metrov, kjer bodo svojo moč dokazovali najboljši hribolazci.

Cilj prve etape sicer ni na vrhu vzpona. Po osvojitvi zadnjega gorskega cilja bodo kolesarji od ciljne črte oddaljeni še osem kilometrov, ki jih bodo večinoma premagali na spustu.

Nadaljevanje dirke bolj mirno

Preostale etape bodo precej manj zahtevne, čeprav se bo drugi dan dirkanje končalo na krajšem makadamskem klančku. A tam bodo v ospredje prišli predvsem eksplozivni kolesarji, med katere pa sodita tako Pogačar kot tudi Mohorič.

Prav slednji bo v nadaljevanje dirke imel več priložnosti za etapne uspehe. Dirka po Andaluziji namreč ponuja razgibane etape, ki se v zadnjih kilometrih odvijajo na krajših neravninah. Tak teren pa je pisan na kožo Mohoriču, ki se bo skušal podpisati pod prvo zmago v sezoni.

Na štartu kar nekaj zvenečih imen

Mohorič letos še išče pravo formo. Morda jo najde prav v Španiji. (vir: twitter)

Dirke po Andaluziji se bo poleg omenjenih Slovencev udeležilo tudi lepo število preostalih zvezdnikov karavane. Preizkušnja je zanimiva predvsem za domače zvezdnike, a v karavani bomo našli tudi nekaj ‘tujega orožja’.

V boj za končno zmago se bodo skušali umešati Enric Mas (Movistar), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Tao Geoghegan Hart in Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers).

V širšem krogu favoritov se znajde tudi Dylan Teuns, ki bo glavno orožje Israel-Premier Techa. Nato je tu še nekaj imen, ki bi lahko presenetila, kot sta na primer Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa) in Lorenzo Rota (Intermarche-Circus-Wanty).

Dirka bo v celoti prenašana na kanalu Eurosport 2 od 14.00 dalje.

Prejšnji članekVIDEO: Neprevidni pilot helikopterja odpihnil ograjo na ciljno ravnino
Naslednji članekTadej Pogačar že prvi dan dokazal, da je lačen zmage