Trek-Segafredo izenačuje minimalno plačo kolesarjev in kolesark

Ameriško moštvo Trek-Segafredo postavlja smernice na področju spolne enakosti. V letu 2021 bodo kot prvo moštvo v karavani izenačili minimalno plačo kolesarjev in kolesark.

Mednarodna kolesarska zveza se že nekaj časa trudi, da ponudi enake možnosti kolesarkam in kolesarjem. Ženske želijo postaviti ob bok moškim, a po mnenju Trek-Segafreda se vse skupaj odvija prepočasi.

Ameriško moštvo je zato zadeve vzelo v svoje roke in za leto 2021 predpisalo enako minimalno plačo tako za moške kot ženske. Za kolesarje ta ostaja enaka, močno pa se bo dvignila minimalna plača deklet.

»Plača je sicer odvisna od posameznika, a lahko potrdim, da vsi naši profesionalni športniki – ne glede na spol – prejemajo vsaj minimalno plačo, ki je predpisana za moški del programa,« je povedal Eric Bjorling, ki pri Treku opravlja delo marketinškega direktorja.

Trek-Segafredo določa smernice na področju spolne enakosti. (vir: twitter)

V program izenačitve minimalne plače pa niso vključeni mlajši kolesarji, ki nastopajo v razvojnih moštvih.

»Pri članih razvojnega moštva je minimalna plača nekoliko nižja, kar velja za kolesarje in kolesarke,« je še pojasnil Bjorling.

UCI je sicer že pred časom naznanil, da bodo do leta 2023 uvedli obvezno izenačitev minimalne plače za fante in dekleta. Vsako leto se minimalna plača deklet dviga in bliža moškim, a razlika je še vedno velika.

»Bilo je nekaj govora o tem, da naj bi bil zahtevan dvig minimalne plače deklet v World Touru na nivo moških in to je nekaj, kar močno podpiramo. Kljub temu nismo želeli čakati na obvezo, zato smo se jeseni 2020 odločili, da se tega lotimo sami. Pravilo je v veljavo stopilo 1. januarja 2021.«

Predpisana minimalna plača s strani Mednarodne kolesarske zveze za moške v World Touru znaša 40 045 € (zaposleni) oziroma 65 673 € (samozaposleni). Kolesarji, ki nastopajo v prokontinentalnih moštvih pa so upravičeni do minimalne plače 32 102 € (zaposleni) oziroma 52 647 € (samozaposleni).

Za dekleta je v letu 2021 predpisana polovico nižja minimalna plača. Članice World Toura so upravičene do 20 000 € (zaposlene) oziroma 32 800 € (samozaposlene), v letu 2022 pa se bo meja dvignila na 27 000 € (zaposlene) oziroma 45 100 € (samozaposlene).

Prejšnji članekVal odpovedi se nadaljuje, pokleknila še Dirka po Valencii
Naslednji članekMarc Hirschi pri UAE Emirates služi kar 14-krat več kot je pri Sunwebu