Tratnik na ciljni črti ostal brez zmage

Jan Tratnik je po petih urah in petnajstih minutah bega pred glavnino petdeset metrov do cilja ostal brez zmage na peti etapi dirke Pariz – Nica. Član Bahrain McLarena je v zadnji kilometer prišel z 10 sekundami prednosti, a mu je v zaključku zmanjkalo moči v nogah, zaradi česar ga je glavnina lahko ujela. Zmagovalec etape je postal Niccolo Bonifazio.

Najdaljša etapa dirke je postregla z razburljivim bojem za zmago vse do ciljne črte. Četverica ubežnikov, med katerimi je bil tudi Jan Tratnik, je bežala praktično celoten dan in glavnini naložila veliko dela pri lovljenju. V zaključnih kilometrih etape se je beg začel redčiti, četverica je postala dvojica, kmalu pa je Tratnik izgubil še zadnjega pomočnika in proti ciljni črti se je odpravil sam.

Tri kilometre do cilja je prvič postalo jasno, da bi Slovenec lahko prišel do zmage, prednost je namreč znašala 24 sekund. Kot so se topili metri do cilja, tako se je topila tudi prednost. V zadnji kilometer je Tratnik zapeljal z 10 sekundami prednosti, izraz na njegovem obrazu je dal vedeti, da iz sebe stiska še zadnje atome moči, a to žal ni bilo dovolj, da bi prvi prečkal ciljno črto. Iz ozadja ga je pogoltnila glavnina, katere šprint je dobil Niccolo Bonifazio. Jan Tratnik je še drugi dan zapored končal na 13. mestu.

Čeprav je bila etapa kategorizirana kot gorska, je bilo pričakovati, da se bo zaključila s skupinskim šprintom. V ospredju smo pričakovali najboljše šprinterje letošnje sezone, a je bil zaključek za nekatere očitno prehiter. Tako je nekaj kilometrov pred ciljem zaostal Caleb Ewan, svoje orožje pa je nato predal še Mads Pedersen. Naporen zaključek je sicer preživel Peter Sagan, a je še enkrat več ostal praznih rok. Slovak v letošnji sezoni še vedno išče prvo zmago, danes je bil tretji.

Vodstvo na dirki je brez večjih težav zadržal Maximillian Schachmann, njegova prednost pred Sorenom Andersenom Kraghnom znaša 58 sekund. V nadaljevanju dirke so na sporedu še tri etape, vse gorske, najzanimivejša pa bo predzadnja, ko se bo etapa končala z 10-kilometrskim vzponom na prelaz Vence.

Vrhunci pete etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. BONIFAZIO Niccolò (Total Direct Energie)
2. GARCÍA CORTINA Iván (Bahrain – McLaren)
3. SAGAN Peter (BORA – hansgrohe)
4. BOUHANNI Nacer (Arkéa Samsic)
5. HOFSTETTER Hugo (Israel Start-Up Nation)
….
13. TRATNIK Jan (Bahrain – McLaren)
Prejšnji članekPri Fernandu Gavirii potrdili koronavirus
Naslednji članekAdijo tlakovci