Tratnik Giro otvoril z 11. mestom, Ganna v rožnatem

Prva etapa 103. Dirke po Italiji je za nami. Kolesarji so se spopadli s 15-kilometrskim kronometrom, s katerim je najbolje odpravil domači junak Filippo Ganna. Dobro je s traso opravil tudi Jan Tratnik, ki je zasedel 11. mesto z zaostankom 42 sekund.

Čeprav razdalja ni bila velika, je profil trase, ki se je v večini spuščala, ponujal možnosti za večje časovne razlike. Glavni favorit pred dirko je bil novo okronani svetovni prvak Filippo Ganna, ki je naziv več kot upravičil. Italijan je bil razred zase, pred prvim zasledovalcem Joaom Almeido si je privozil 22 sekund prednosti, medtem ko se je v nadaljnih 22 sekundah zaostanka zvrstilo kar 13 kolesarjev.

Ganna je tako oblekel tudi rožnato majico vodilnega na dirki. Prav lahko se zgodi, da jo bo moral predati že jutri, ko se etapa konča s 4 kilometrskim vzponom. Pričakovati gre, da bodo tam napadli lovci na etapne zmage.

Že na svoji prvi etapi na kateri izmed tritedenski dirk, je Ganna oblekel majico vodilnega. vir: twitter

Tratnik zelo dobro

Jan Tratnik je današnji kronometer označil za eno izmed etap, na kateri bo skušal poseči čim više. Idrijčan je obljubo držal, z današnjim nastopom je lahko zadovoljen, saj je v cilju zasedel visoko 11. mesto, zaostal pa prav toliko kot kolesar na 9. mestu.

Tratnik je sicer že pred etapo dejal, da imajo danes večji in močnejši tekmeci prednost, saj na spustu lažje obračajo pedala pri visokem prenosu. Kljub temu je Slovenec odvozil enakovredno svojim večjim tekmecem in si privozil lepo popotnico pred nadaljevanjem dirke.

Drugi slovenski predstavnik Domen Novak je etapo končal na 142. mestu, zaostal je 2 minuti in 14 sekund.

Med favoriti za skupno zmago najboljši Thomas

Geraint Thomas je že prvi dan pokazal, da je v Italijo prišel dobro pripravljen in da resno računa na končno slavje. Med vsemi kolesarji, ki jih pričakujemo na visokih mestih v skupnem seštevku, je z vožnjo na čas opravil najbolje. V cilju je zasedel četrto mesto z zaostankom 23 sekund.

Med favoriti za končno zmago je v najboljšem položaju Thomas. vir: twitter

A veliko bolj je pomembna razlika, ki jo je pridobil proti konkurentom. Drugega najboljšega GC kolesarja (kolesarja za skupno razvrstitev) Simona Yatesa je prehitel za 26 sekund, Vincenza Nibalija za minuto in sedem sekund, Stevena Kruijswijka za minuto in 21 sekund, Jakob Fuglsang pa zaostaja še tri sekunde več.

Do konca dirke sta še dva kronometra in če bodo razmerja moči ostala enaka, potem je Thomas zelo blizu končnemu uspehu. A seveda je do Milana še tri tedne dirkanja in kot kolesarji večkrat povedo, treba je iti etapo po etapo.

Grd padec Lopeza poslal z dirke

Žal danes etape niso končali vsi kolesarji. Miguel Angel Lopez je po 10 minutah vožnje končal v zaščitnih ogradah in že zaključil z dirko. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v bližnjo bolnišnico.

Kolumbijec je padel na ravninskem delu, tik pred merjenjem vmesnega časa. Med preprijemanjem krmila je zapeljal v eno izmed lukenj na cestišču, vrglo ga je s sedeža in mu krmilo potegnilo v desno. Od tam naprej Lopez ni mogel storiti nič več, kolo se je usmerilo v ograje, kjer se je naposled tudi ustavil.

Kakšno je stanje Kolumbijca za zdaj še ni znano, več bodo razkrili prvi pregledi v bolnišnici. Vsekakor pa Astana ostaja brez enega kolesarja, Fuglsang pa brez enega izmed ključnih pomočnikov v gorah.

Prejšnji članekKronometer odpira Dirko po Italiji, v boj s časom tudi dva Slovenca
Naslednji članekSlovenci v Belgijo po spomeniško zmago