Tour znova prestavljen?

Francoski predsednik vlade Edouard Philippe je podaljšal prepoved prirejanja javnih prireditev vse do septembra. Ukrep neposredno vpliva na dirko po Franciji, ki je datum izvedbe enkrat že prestavila, sedaj pa se zdi, da bo morala to storiti še drugič.

Francoska vlada počasi začenja rahljati ukrepe povezane s koronavirusom, a hkrati v svojih dejanjih ne želi biti preurana. »Želim biti jasen, vsi veliki športni in drugi dogodki, ki bi na enem mestu zbrali več kot 5000 ljudi, ne smejo biti izvedeni pred 1. septembrom,« je za časnik AFP povedal Philippe.

Ikoničnih nasadov sončnic letos ne bomo videli. Bomo videli vsaj Tour? vir: Twitter

Francoska nogometna liga je po objavljeni novici sezono dokončno odpovedala. Na drugi strani organizator Tour de Franca na ukrep še ni odreagiral. Francoska pentlja je planirana med 29. avgustom in 20. septembrom, v najslabšem primeru bi se torej morala prestaviti za vsaj tri dni.

Ukrep je v težave spravil še nekatere francoske dirke, ki bi morale biti izpeljane avgusta. Največja med njimi je Kriterij Dauphine, pod vprašaj pa je postavljeno tudi francosko državno prvenstvo.

Novica vlade vseeno prinaša nekaj pozitivnih novosti za kolesarje, ti bodo namreč lahko začeli s treningi zunaj in tako trenažer končno pospravili v omaro.

Omogočeno nam je, da se korak po korak premikamo naprej. Imamo srečo, da smo zunanji šport.

Vincent Lavenu,
direktor ekipe Ag2r La Mondiale

»Pomembno je, da bomo lahko ponovno trenirali in se v tekmovalni ritem vrnili po karseda normalni poti,« je novico pozitivno sprejel direktor Groupame FDJ Marc Madiot, v navdušenju pa se mu pridružuje direktor Cofidisa Cedric Vasseur: »Naši kolesarji bodo lahko ponovno trenirali zunaj in to je pozitivna novica za svet kolesarstva

Že pred časom je svoje mnenje o izpeljavi Toura izrazila francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu. Nekdanja plavalka je dejala, da francoska pentlja ni prioriteta vlade ter da njena odpoved ne bo konec sveta.

»Če Tour ne bo mogoč, to ni konec sveta, zagotovo pa bo to konec mnogih stvari, ki se financirajo na podlagi dogodka. V kolikor bo leto izpuščeno, se bomo morali prestrukturirati.«

Težava kolesarstva je v tem, da se denar vanj steka predvsem iz sponzorskih poslov. Ti se že zmanjšujejo, v primeru odpovedi Toura, ki v kolesarski mošnjiček navrže največ, pa se zna zgoditi, da bodo nekatere ekipe morale dokončno zapreti svoja vrata.

Prejšnji članekEvenepoel v drugem izzivu na turistični ogled Belgije
Naslednji članekVuelta praznuje 85 let