Tour za zaprtimi vrati?

Francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu je v intervjuju za medijsko hišo France Bleu namignila, da bi Tour de France lahko potekal za zaprtimi vrati, torej brez gledalcev ob robu cestišča. Nekdanja plavalka, ki je v politiko zašla leta 2018, je dodala, da je zaenkrat še prezgodaj za dokončne odločitve, da pa so stalno v kontaktu z organizatorjem dirke, s katerim iščejo najboljšo rešitev.

»Ekonomski model dirke po Franciji ne temelji na gledalcih ob progi, temveč na televizijskih pravicah,« je razložila ministrica, ki je mnenja, da takšna organizacija dirke ne bi bila zahtevna: »V tem času karantene so vsi previdni. Vsi se zavedajo, da morajo ostati doma, torej morajo dogodke spremljati preko televizije in ne v živo. Zaradi tega dirke v taki obliki ne bi bilo težko izpeljati, saj bi jo vsi gledali po televiziji.«

Ministrica na vse skupaj gleda zelo optimistično. Olimpijske igre kot tudi evropsko prvenstvo v nogometu so bile v koledarju športnikov kasneje kot Tour, pa so jih organizatorji že odpovedani, medtem ko Maracineanujeva upa, da se bo dirka po Franciji vseeno izpeljala.

Ministrica še upa na izpeljavo Toura, pa tudi če za zaprtimi vrati. vir: twitter

Na svoj Twitter profil je kasneje zapisala naslednje sporočilo: »Tour je spomenik športa. Prezgodaj je še za odločitve. Vse ob svojem času. Trenutno se osredotočamo na pomembnejši boj. Usmerimo vso svoje energijo v premagovanje ene gore, preden se spopademo z drugo

Pred dnevi je svoj pogled na dogajanje podal tudi predsednik mednarodne kolesarske zveze Brian Cookson. Glede na situacijo, v kateri smo, se mu ne zdi nemogoče, da bi se vsi trije Grand Touri skrajšali na vsega dva tedna in s tem odprli prostor v koledarju za izpeljavo večjega števila dirk.

Predlog je dobil mešane odzive, nekateri kolesarji, najglasnejši je bil Vincenzo Nibali, so mnenja, da teden dni krajša dirka ni Grand Tour, spet drugi pozdravljajo možnost, da bi lahko bile izpeljane vse tri največje dirke.

Kakšna naj bo organizacija dirk po koncu kriznih časov, ima idejo mnogo ljudi, ki jih vestno delijo v javnosti. Ena zadnjih je bila zapisana s strani Mattea Trentina, ki se je spomnil inovativne izpeljave vseh treh Grand Tourov, pri tem pa dobil veliko podporo s strani navijačev kot tudi svojih stanovskih kolegov.

Prejšnji članekPogačar v vlogi raperja
Naslednji članekNetflix izdal Movistarjevo dokumentarno serijo