Tour z novim datumom

Francoski časnik L’Equipe, eden glavnih medijev dirke po Franciji, poroča o novem datum začetka Toura, ta se bo odvil med 29. avgustom in 20. septembrom. Dirka v celoti ostaja enaka, začetek bo gostila Nica, tri tedne kasneje pa se bodo kolesarji zapeljali na pariške Elizejske poljane.

Po nedavnih novih ukrepih o izpeljavi javnih dogodkov, ki jih je sprejel predsednik Francije Emmanuel Macron, je postalo jasno, da francoska pentlja ne bo izpeljana v originalnem terminu, danes pa naj bi bil tudi uradno potrjen nov datum.

Ta se neposredno prekriva z dirko po Španiji (8. avgust do 6. september), ki zaenkrat še vztraja v svojem terminu. V nekaterih francoskih in španskih medijih se sicer že pojavljajo tudi spremenjeni datumi drugih dveh Grand Tourov, tako naj bi se Vuelta začela konec septembra, Giro pa še mesec kasneje. Vse tri dirke bi potekale celotne tri tedne, med koncem ene in začetkom druge pa naj bi minil teden dni.

Razlogov za prestavitev na tako oddaljen datum je več, prvi je seveda več časa za umiritev trenutnega stanja, kot tudi zagotovitev časa za pripravo na dirko. Po besedah Christiana Prudhomma bodo kolesarji za pripravo na dirko po koncu karantene potrebovali dva meseca, kar pomeni, da bi se moralo življenje v stare tirnice vrniti do konca junija. Pomemben dejavnik pri izbiri datuma naj bi igrale tudi hotelske kapacitete v štartnih mestih, te naj bi bile konec avgusta veliko manj zasedene kot dober mesec prej.

Dirkanja pa neučakano ne pričakujemo le gledalci, temveč tudi kolesarji, pred dnevi je svojo željo po dirkanju izrazil Geraint Thomas: »Trenutno je treba poskrbeti za večje in pomembnejše stvari, a takoj, ko bo varno in mogoče, bomo z veseljem dirkali.«

Kolesarji za pripravo na dirko potrebujejo dva meseca.

Christian Prudhomme

Tour de France bo letos simbol zmage nad virusom, njegovo izpeljavo bo težko preprečiti, saj se vse bolj zdi, da bodo šli organizatorji tudi ‘z glavo skozi zid’. Prudhomme je pred časom zatrdil, da dirke brez gledalcev zagotovo ne bo, a če se stanje ne bi umirilo, bi verjetno lahko videli tudi ta scenarij.

Zakaj? Ker je francoska pentlja prevelika, da ne bi bila izpeljana, pa tu ne gre le za navdušenje gledalcev, pač pa tudi za vsote denarja, ki se ob njej obračajo. Sponzorji ekip želijo izpostavljenost, to v največji meri dobijo v Franciji, kjer naj bi za vsak sponzorsko vloženi evro, nazaj dobili njegov desetkratnik. Jasno je torej, da se finančna struktura kolesarstva lahko sesuje, če Toura ne bi bilo, zato gre pričakovati, da bomo poleti prikovani pred male ekrane, kjer bomo spremljali boje najboljših kolesarjev sveta.

Prudhomme v zadnjih dneh ne spi prav veliko. vir: Twitter
Prejšnji članekAu revoir Tour de France
Naslednji članekGeraint Thomas s 36 urami dobrodelnega kolesarjenja