Tour Down Under v prihodnjem letu odpovedan

Dirka, ki navadno v januarju odpira World Tour sezono, je že dobra dva meseca prej odpovedana. Ekipe najvišjega ranga si namreč želijo ostati v Evropi in na ta način zmanjšati število potovanj.

Epidemija koronavirusa že vpliva na dirke v prihodnjem letu. Prvi dve žrtvi sta dirki, ki sta na sporedu najprej – etapna dirka Tour Down Under in enodnevna dirka Cadel Evans Great Ocean Road Race. Že pred časom je bila odpovedana tudi dirka Jayco Herald Sun Tour, ki bi morala biti na sporedu v začetku februarja.

Virusne razmere v Avstraliji so v zadnjem mesecu zelo dobre, dnevno beležijo okoli 10 novih okužb, krivulja pa še pada. Če bi se trend nadaljeval, bi dirka lahko nemoteno potekala, a World Tour ekipe so že sporočile, da bodo tudi v prihodnji sezoni svoja potovanja omejila. Hkrati morajo ob prihodu v Avstralijo vsi prišleki v nekajdnevno karanteno, kar ekipam ni po godu.

»Tour Down Under je priljubljen dogodek med kolesarskimi navdušenci, kot tudi med avstralskimi športnimi navdušenci. Zavedamo se, koliko pomeni prebivalcem južne Avstralije,« je povedal direktor dogodkov Hitaf Rasheed.

»Prav iz teh razlogov smo pregledali vse možnosti za izvedbo dirke, a na žalost se je na koncu izkazalo, da je mednarodna komponenta prevelik zalogaj, saj na dirko pride preko 400 ljudi iz celega sveta.«

Tour Down Under bi moral biti na sporedu med 14. in 24. januarjem, nekaj dni kasneje pa bi se odvil še Cadel Evans Great Ocean Road Race. V večini na dirki nastopajo isti kolesarji, ki dve dirki opravijo v enem samem potovanju v Avstralijo. Obe dirki bo sedaj nadomestil lokalni kolesarski festival, o katerem pa zaenkrat še ni natančnih podatkov.

»Veselimo se organizacije lokalnega kolesarskega festivala. Veliko dela je že bilo opravljenega, skupaj z delničarji pa bomo sedaj dorekli še zadnje podrobnosti dogodka. Veselimo se dne, ko bomo lahko objavili celoten program,« je še dodal Rasheed.

Obe dirki bosta naslednjič na sporedu v letu 2022, saj v letu 2021 ne bosta iskali nadomestnega termina.

Prejšnji članekMitski boji in večni junaki – dobrodošli na Angliruju
Naslednji članekCarty osvojil Angliru, Carapaz prevzel rdečo majico