Tour Down Under se po dveh letih vrača z zvezdniško zasedbo

Le še mesec dni nas loči do začetka nove sezone. Po dveh letih premora zaradi Covida-19, bo World Tour sezono znova odprl Tour Down Under, ki se lahko pohvali z zvezdniško štartno listo.

Zvezde kolesarske karavane se bodo od 17. januarja dalje zbrale v Avstraliji. Prva dirka World Tour serije v novi sezoni bo namreč ponudila prve resne boje, kjer bodo kolesarji lahko ocenili svoj nivo pripravljenosti.

Na štartni črti lahko pričakujemo vsaj štiri zmagovalce Grand Tourov.

Svoj nastop je že pred časom potrdil domači adut in aktualni zmagovalec Dirke po Italiji Jai Hindley, ki bo vodil zasedbo Bore-hansgrohe. Za zdaj je uradno potrjeno, da bo lahko računal na pomoč Maxa Schachmanna in Jordija Meeusa, ostala mesta pa bodo zasedena v naslednjih tednih.

Pot do zmage pa za Avstralca ne bo lahka. Nasproti mu bo stala močna zasedba Ineos Grenadiers, ki ji bo poveljeval Geraint Thomas. Britanec letos načrtuje nastop na Dirki po Italiji, zato bo v Avstraliji verjetno pripravljen bolje kot kolesarji, ki so za osrednjo dirko sezone izbrali Dirko po Franciji.

Thomas bo imel ob sebi zagotovo domačega aduta Luka Plappa, nastop pa sta potrdila tudi brata Hayter, Ethan in Leo.

Geraintu Thomasu v Avstraliji ne bo potrebno bežati pred Tadejem Pogačarjem, saj Slovenca tam ne bo. (vir: twitter)

Veliko na avstralsko dirko stavijo pri BikeExchange-Jaycu, saj gre za njihovo domačo preizkušnjo. Pred domačimi gledalci želijo pustiti dober vtis, zato v ogenj pošiljajo Simona Yatesa, ki bo naskakoval oranžno majico zmagovalca.

Četrti zmagovalec Grand Toura, ki bo nastopil na Touru Down Under pa je Chris Froome. Britanski zvezdnik bo poveljeval četi Israel-Premier Techa in skušal dokazati, da še ni za odpis. Njegov glavni cilj sezone bo verjetno zopet Dirka po Franciji, kar pomeni, da bo forma v Avstraliji še daleč od vrhunske, a Britanec bo moral celotno sezono dokazovati, da je vreden mesta na Touru.

Svoj nastop je že potrdilo še nekaj zanimivih kolesarjev, ki si zaslužijo posebne omembe. V vrstah UAE Emiratesov bodo nastopili George Bennett, Finn Fischer-Black in novi član ekipe Jay Vine. Vsi trije imajo tudi možnosti za končno zmago.

Tu so nato še Pello Bilbao (Bahrian Victorious), Robert Gesink in Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Mattia Cattaneo (Soudal-QuickStep) in na veselje domače publike tudi Caleb Ewan, ki pa bo nastopal v dresu avstralske reprezentance.

V prihodnjih dneh bo oris štartne liste postal še precej bolj jasen. Na njej sicer ne gre pričakovati poškodovanega Primoža Rogliča ali Tadeja Pogačarja, ki se bo verjetno osredotočil na UAE Tour, a tudi brez slovenskih asov nas čaka zanimiv teden dirkanja.

Prejšnji članekPrimož Roglič se spogleduje z nastopom na Dirki po Franciji
Naslednji članekZwift v profesionalno karavano poslal dva nadobudna kolesarja