Tom Pidcock odščipnil dve minuti rekordnemu času na Sa Calobra

V času, ko se večina kolesarjev šele začenja pripravljati na novo sezono, je Tom Pidcock že v izjemni formi. To dokazuje tudi njegov neverjeten čas na vzpon Sa Calobra.

Kolesarji Ineos Grenadiers se v teh dneh mudijo na Majorki, kjer opravljajo prvi pripravljalni tabor sezone. Udeležil se ga je tudi Tom Pidcock, ki ima za seboj že nekaj dirk ciklokrosa, sedaj pa se počasi pripravlja na cestno sezono.

Ciklokros preizkušnje so britanskemu kolesarju močno dvignile pripravljenost. Na pripravljalni tabor, kjer so kolesarji ponavadi v precej povprečni formi, je prišel izjemno pripravljen. To potrjuje predvsem njegov vzpon na Sa Calobra, priljubljeni klanec med profesionalci in amaterji.

Pidcock je 9,4 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 7 odstotkov premagal v 22 minutah in 46 sekundah. S tem je rekordno znamko, ki jo je držal angleški specialist za vzpone Ed Laverack, popravil za 1:50.

Večna lestvica vzpona na Sa Calobro. (vir: Strava)

Ko vožnjo Britanca analiziramo še nekoliko globlje, se šele pokaže razsežnost njegovega vzpona. Dvaindvajset minut vožnje je pritiskal s povprečno močjo 386 vatov. Če vemo, da tehta zgolj 58 kilogramov, lahko hitro izračunamo, da je pritiskal z relativno močjo 6,7 W/kg.

Tudi povprečna hitrost je milo rečeno spektakularna. Na 7-odstotni klanec se je namreč vozil s povprečno hitrostjo 24,8 km/h.

Analiza vožnje Toma Pidcocka. (vir: Strava)

Da je Pidcock zares v izjemni formi še pred začetkom sezone, potrjuje tudi dejstvo, da sta se z njim na klanec podala še Michal Kwiatkowski in Ethan Hayter, ki sta na vrh prišla skoraj sedem minut počasneje.

Kljub več kot očitno dobri formi, pa Pidcocka še nekaj časa ne bomo videli na cestnih preizkušnjah. Konec decembra bo namreč posvetil ciklokrosu, s katerim bo otvoril tudi novo leto. Kot svetovni prvak v tej disciplini se spogleduje tudi z branjenjem mavrične majice, a za zdaj še ni potrdil nastopa na svetovnem prvenstvu.

Cestno sezono naj bi 23-letnik začel v začetku marca, ko ga pričakujemo na štartu vedno zanimive dirke Strade Bianche. Preizkušnja, kjer bo zmago branil Tadej Pogačar, mu je pisana na kožo in zagotovo se bo skušal tam umešati v boj za najvišjo stopničko.

Prejšnji članekIneos Grenadiers poskrbeli, da bodo vidni v glavnini
Naslednji članekAli lahko uporabim drugačno kaseto na trenažerju in kolesu?