Tom Dumoulin želi po stopinjah Bradleyja Wigginsa

Tom Dumoulin si želi razširiti svoj spekter dirk in v zaključku kariere nastopati tudi na klasikah, predvsem tlakovanih. Glavna želja Nizozemca je dirka Pariz – Roubaix, kjer ne želi le nastopati, pač pa tudi tekmovati.

Dumoulin si želi ‘kot Bradley Wiggins’ v zaključku kariere posvetiti klasikam, posebej najtežjim tlakovanim enodnevnim dirkam, med katerimi kraljuje Pariz- Roubaix. 29-letnik se s tlakovci ne namerava spopadati le za zabavo, želi biti konkurenčen in se boriti za najvišja mesta.

»Pariz – Roubaix je na mojem seznamu želja. Želim ga voziti vsaj enkrat, vendar ob ustrezni predpripravi. Na štart želim priti z miselnostjo, da bo dal vse od sebe. Ne bom štartal le za zabavo,« je za nizozemski časnik Wielerflits povedal Dumoulin.

Novopečeni član Jumbo-Visme si je za zgled vzel britanskega kolesarja Bradleyja Wigginsa. Ta se je po zmagi na Tour de Francu leta 2012 osredotočil na enodnevne dirke. Najboljši rezultat je dosegel prav na francoskem spomeniku, kjer je leta 2014 zasedel deveto mesto.

Wiggins je na dirki Pariz-Roubaix nastopil osemkrat, a vidne rezultate dosegel šele v zaključku kariere. vir: Twitter

»Všeč mi je, kako se je zadeve lotil Bradley Wiggins. Leta se je osredotočal na zmage na Grand Tourih in dolge kronometre. Nato pa je spremenil svojo osredotočenost in v zadnjih dveh letih kariere postal specialist za klasike. To mi je bilo res všeč. Tudi sam si želim tega.«

Tako kot Dumoulin je bil tudi Wiggins specialist za vožnjo na čas, leta 2014 je v tej disciplini postal tudi svetovni prvak. Med obema kolesarjema torej lahko potegnemo nekaj vzporednic, tudi Tom Dumoulin ima namreč mavričasto majico z vožnje na čas, najboljši je bil leta 2017.

Britanec in Nizozemec sta si oder delila leta 2014 na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas. vir: Twitter

Pot Wigginsa je pokazala, da je preobrazba iz kolesarja na skupne zmage v specialista za klasike izjemno težka. Za uspešen prehod bi se moral Dumoulin skoraj v celoti posvetiti le enodnevnim dirkam, česar pa ne namerava storiti.

Moštveni kolega Primoža Rogliča bo v prihodnjih letih še naprej iskal drug zmago na tritedenski dirki. Prvo je dosegel leta 2017 na Dirki po Italiji, leto kasneje pa tako na Giru kot Touru zasedel drugo mesto.

Prav na Dirki po Franciji pa se je Nizozemec prvič srečal s tlakovci Roubaixa. Ena izmed etap je namreč vodila preko trase znamenite klasike. Dumoulin je tlakovane odseke uspešno prevozil in etapo končal na 19. mestu.

Prejšnji članekPogačar pred velikim ciljem sezone na klasiki in Kriterij Dauphine
Naslednji članekSpomin na Rogličev Giro