Tom Dumoulin za nedoločen čas prekinja kariero

Tom Dumoulin je kolesarsko javnost šokiral z novico, da začasno prekinja kariero. Novico je na svoji spletni strani objavilo njegovo moštvo Jumbo-Visma, ki Nizozemcu pri odločitvi nudi vso podporo.

Dumoulin je novo sezono začel, tako kot vsako prejšnjo, a kmalu ugotovil, da ni srečen. V soboto je zato zapustil ekipni pripravljalni tabor v Španiji in se za nedoločen čas odpravil na neplačan dopust.

Jumbo-Visma je v petek predstavila razpored dirk svojih kolesarjev. Med predstavljenimi je bil tudi program Toma Dumoulina, ki bi moral spomladi dirkati na tlakovanih klasikah, poleti pa se skupaj s Primožem Rogličem in Stevenom Kruijswijkom boriti na Dirki po Franciji. Nastopa na francoski pentlji Dumoulin sicer za zdaj še ni odpovedal, a je le-ta zelo vprašljiv.

»Odločitev sem sprejel včeraj (v petek, op. p.). Ekipa me je podprla, zato se počutim zelo dobro. Zdi se, kot da bi mi z ramen padel 100-kilogramski nahrbtnik. Že danes sem se zbudil srečen,« je povedal 30-letnik.

Dumoulin je v izjavi za javnost priznal, da se že kar nekaj let išče in da se je vselej oziral le na želje drugih, pozabil pa upoštevati samega sebe. Vse to ga je delalo izredno nesrečnega.

»Zelo sem vesel, da sem končno sprejel odločitev, da si vzamem nekaj časa zase. To veliko pove. Že nekaj časa čutim, da zelo težko najdem pot Toma Dumoulina kot kolesarja – z vsemi pritiski in pričakovanji, ki jih imajo zame.«

»Želel sem se potruditi za veliko ljudi. Želel sem, da je ekipa zadovoljna z mano. Želel sem, da so sponzorji srečni. Želel sem, da je srečna moja žena in družina. V preteklih letih sem želel biti dober za vse, a nekoliko pozabil nase. Kaj si želim? Še vedno želim biti kolesar?« se je vprašal Dumoulin.

»Človek je pomembnejši od športnika«

O Dumoulinovi odločitvi je spregovoril tudi športni direktor Merijn Zeeman. Nizozemec priznava, da gre za težko odločitev, ki bo pustila velike posledice na moštvo. A počutje kolesarja je pomembnejše od njegovih uspehov, zato ekipa v celoti stoji za Dumoulinom in ga pri njegovi odločitvi podpira.

»Seveda gre za težko novico. Pogrešali bomo zelo dobrega kolesarja. A na koncu je človek vedno pomembnejši od športnika,« je povedal Zeeman.

»O tem smo se pogovarjali dolgo časa. Tomu smo že v lanski sezoni ponudili vso pomoč, ki jo je potreboval. Na koncu se je stalno pojavljalo isto vprašanje in po posvetu z nami se je odločil, da si vzame čas zase.«

Kako naprej?

Tako Dumoulin, kot Jumbo-Visma ne želijo določiti datuma Nizozemčeve vrnitve. Zeeman meni, da gre za dolgotrajen proces, ki ga je nemogoče omejiti z datumom. Jumbo-Visma bo zato datum povratka v celoti prepustila Dumoulinu.

Odsotnost 30-letnika bo v ekipnem koledarju pustila določeno luknjo. To priznava tudi Zeeman, ki pa se novega izziva ne boji. Prepričan je, da ekipa premore dovolj talentiranih kolesarjev, ki bodo nadomestili Dumoulina.

»Seveda ima vpliv. Tom je fantastičen kolesar. A na koncu je to ekipa Jumbo-Visma. Imamo 27 kolesarjev, med katerimi trenutno na žalost ni Toma. A tu so kolesarji, ki bodo izkoristili priložnost. Še vedno imamo zelo močno ekipo,« je zaključil 42-letnik.

Prejšnji članekPrimož Roglič ne bo branil zmage na Vuelti
Naslednji članekNekdanja kolesarka Tara Gins zaradi »neprimernih fotografij« ostala brez dela športne direktorice