Tom Dumoulin verjame, da se lahko vrne na vrh

Za Tomom Dumoulinom je naporna sezona. Po več kot letu dni se je vrnil na dirke, kjer pa se ni mogel kosati z najboljšimi. A je dobil nekaj odgovorov, ki mu bodo pomagali pri pripravi na novo sezono, v kateri upa, da se bo lahko vrnil v sam vrh.

Nastop na Tour de l’Ainu je bil za Dumoulina prvi tekmovalni dan po več kot letu dni. V Francijo je prišel kot pomočnik Primoža Rogliča, a hkrati skušal doseči čim višjo uvrstitev v skupnem seštevku. Končal je kot enajsti in si dokazal, da še vedno lahko poseže visoko.

Na Kriteriju Dauphine je svojo uvrstitev še izboljšal in ga končal na 7. mestu. Na istem mestu je končal tudi glavni cilj sezone Dirko po Franciji. Na Tour je prišel kot sokapetan, a kmalu je bilo jasno, da ni v formi za naskakovanje zmage.

Po francoski pentlji ni bilo veliko časa za počitek. Dirke so si sledile v hudem tempu, ki se je za Nizozemca izkazal za prehudega.

»Fizično je bilo bolj zahtevno, kot sem upal, da bo. V vrhunskem športu je pomemben zadnji odstotek. A ta je težji kot prvih 99. Prepričan sem, da še vedno lahko pridobim ta en procent,« je povedal Dumoulin.

Dumoulin je v 82 dneh nabral 40 tekmovalnih dni. (vir: twitter)

Dumoulin je v letošnji kratki sezoni nabral 40 tekmovalnih dni. Te so bili odpeljani v le 82 dneh, torej je tekmoval skoraj vsak drugi dan. To je seveda pustilo posledice, ki smo jih lahko videli na Dirki po Španiji. To je zaradi utrujenosti zapustil po vsega sedmih etapah.

»Na Vuelti sem bil povsem izmučen. Prvotni načrt je bil, da ne bi nastopil na klasikah, a je šlo vse tako dobro, tudi forma se je izboljševala. Poleg tega je primanjkovalo kolesarjev,« je bil odkrit Nizozemec, ki je med Tourom in Vuelto nastopil še na svetovnem prvenstvu, Valonski puščici in Liege-Bastogne-Liegu.

»Morda jih ne bi smel peljati, a sem za nastop na klasikah prosil sam. Resnično sem se želel ponovno dokazati,« je še dodal.

Morda celo najbolj svetla točka sezone je za Dumoulina drugo mesto na predzadnji etapi Dirke po Franciji. Vožnjo na čas je končal le za Tadejem Pogačarjem, prehitel pa številne odlične kronometriste.

»Če bi dodal en odstotek letošnjemu Touru, bi prišel zelo blizu. To temelji na občutku, da nisem pokazal najboljših predstav, a sem vseeno končal na sedmem mestu. To mi daje samozavest, da bom v kratkem lahko spet konkurenčen,« je razmišljanje zaključil 30-letnik.

Prejšnji članekMikel Landa bo v letu 2021 napadal dva Grand Toura
Naslednji članekVan Vleutenova ni izbrala Trek-Segafreda, da je »kolesarjenje ohranila zanimivo«