Tom Dumoulin ni zdržal do konca sezone, upokojil se je predčasno

Tom Dumoulin je že pred meseci napovedal, da se po koncu sezone poslavlja od aktivnega kolesarstva. A Nizozemec ni čakal na konec leta, z ekipo se je dogovoril, da njegova upokojitev v veljavo stopi že sedaj.

Dva meseca pred koncem sezone je Tom Dumoulin sklenil, da se dokončno poslovi. “Ne morem več,” je zapisal na družbenih omrežjih in tako naznanil svoje slovo od profesionalne karavane.

Za Nizozemcem je težka sezona, v kateri je iskal pravo formo, a je ni nikoli zares našel. Dirka po Italiji je bila zanj osrednji cilj, a že kmalu je postalo jasno, da je tam le bleda senca samega sebe in v 14. etapi je sestopil s kolesa.

V nadaljevanju sezone je dirkal malo, zbral je le tri tekmovalne dni. V mislih je imel pred koncem kariere še eno dirko – svetovno prvenstvo v Avstraliji, a se je odpovedal tudi njemu.

Opazil sem, da je rezervoar prazen, noge so težke in treningi nimajo pravega učinka,” je bil iskren 31-letnik.

“Po padcu lanskega septembra, se je zopet nekaj zlomilo. Moral sem prekiniti svoj napor in se vračati v formo ter se soočiti z novim razočaranjem. To je bila kapljica čez rob.”

Dumoulinu se ne da zopet pripravljati in iskati pravo formo. Svetovno prvenstvo v Avstraliji bi od njega zahtevalo preveč truda, predvsem mentalnega, da bi se znova lotil pravih priprav.

Od profesionalnega kolesarstva se poslavlja z dvignjeno glavo in nasmeškom na obrazu. Ponosen je na dosežke v karieri, hkrati pa se veseli življenja z družino in ostalimi prijatelji, za katere v zadnjih 12. letih ni bilo časa.

Čeprav se slovo ni izteklo po mojih željah, na kariero gledam z izjemnim ponosom. Delal sem trdo in dolga leta zelo užival. To je vodilo do nekaterih izjemnih predstav. Tega ne bom nikoli pozabil. Sedaj je čas, da uživam v drugih stvareh in sem na voljo ljudem, ki jih ljubim.”

Tom Dumoulin je v 12-letni karieri zbral 22 zmag, pri čemer je največja zagotovo zmaga na Dirki po Italiji, ki jo je dosegel leta 2017. Istega leta je postal tudi svetovni prvak v vožnji na čas. Leto kasneje je osvojil še drugo mesto na Dirki po Franciji in Dirki po Italiji, a na sam vrh ni uspel stopiti nikoli več.

Nizozemec se ponaša tudi z dvema srebrnima olimpijskima medaljama. Obe je osvojil v vožnji na čas – prvo leta 2016 v Riu, drugo pa lani v Tokiu.

Prejšnji članekURADNO: Primož Roglič bo nastopil na Dirki po Španiji
Naslednji članekEgan Bernal je nazaj!