Tom Boonen: “Wout van Aert bi lahko letos dosegel več”

Wout van Aert ima za seboj točkovno najuspešnejšo sezono. Vendar pa je Belgijec v zadnjih letih letvico postavil zelo visoko, zato domačega občinstva ne zanimajo dobre sezone, ampak le vrhunske. Med kritiki 28-letnika se je znašel tudi nekdanji zvezdnik karavane Tom Boonen.

Beseda Toma Boonena ima v Belgiji veliko težo. Gre namreč za enega najuspešnejših kolesarjev na enodnevnih spomenikih, dirkah, ki v Belgiji štejejo z naskokom največ.

Spomeniki za Belgijce predstavljajo sveti gral kolesarstva, ob cestah se vselej zbere nepregledna množica ljudi in v državi zavlada pravi praznik. Razočaranje je zato toliko večje, če spomenika ne osvoji njihov kolesar.

Wout van Aert že vrsto let velja za najbolj raznovrstnega kolesarja v karavani in kolesarja, ki so mu enodnevne klasike pisane na kožo. Prav zaradi tega 28-letnik stalno dirka s tarčo na hrbtu in pogosto težko najde pomoč pri tekmecih. Posledično ima v svojem življenjepisu le eno spomeniško zmago z Milano-San Rema, kar je za Belgijce mnogo premalo.

Tom Boonen je v karieri štirikrat osvojil Pariz-Roubaix in trikrat Dirko po Flandriji. (vir: twitter)

Sezono Van Aerta je v pogovoru s Het Laatste Nieuws kritiziral tudi Tom Boonen. Meni, da bi moral v letošnji sezoni osvojiti vsaj en spomenik, saj je to edino kar šteje. Etapne zmage in zelena majica na Dirki po Franciji namreč štejejo precej manj.

Slišal sem, da letos ne bi mogel dirkati bolje, a se ne strinjam,” je bil kritičen Boonen. “Pravijo, da mu je letos zmanjkal le spomenik. Vendar to je tudi vse, kar šteje. Nekdo njegovega kova mora zmagovati tovrstne dirke.”

Sedemkratni zmagovalec spomenikov je sicer hitro omilil ton in priznal, da je bolezen nekoliko uničila ključni del sezone Van Aerta. Ta se je namreč konec spomladi boril s Covidom-19, zaradi česar je tudi izpustil Dirko po Flandriji.

Ne želim biti prestrog. Imel je izjemno pomlad, potem pa ga je v ključnem trenutku ustavil Covid,” je še dodal.

Prejšnji članekJe Geraint Thomas že odpeljal svojo zadnjo Dirko po Franciji?
Naslednji članekFilippo Ganna popravil še rekord v vožnji na 4 kilometre