Tobias Foss presenetil favorite in oblekel mavrično majico

Tobias Foss je presenetljivi svetovni prvak v vožnji na čas. Z izjemno vožnjo je strl vse favorite, predvsem Filippa Ganno in Remca Evenepoela in prvič v karieri oblekel mavrično majico.

Svetovno prvenstvo je že prvi dan postreglo z velikim presenečenjem. Tobias Foss (Norveška) je z izjemno vožnjo na ulicah Wollongonga postavil najboljši čas in postal svetovni prvak.

Pred začetkom preizkušnje ni bilo veliko strokovnjakov, ki bi si upali napovedati zmago Fossa. Član Jumbo-Visme sicer velja za dobrega kronometrista, a do danes ga nihče ni uvrščal v elitno druščino. Vendar pa je 25-letnik presenetil tudi sebe in prikazal vožnjo življenja, ki ga je postavila na sam vrh.

“Zdi se mi kot sanje. Ne verjamem, zdi se neverjetno,” je med nejevernim odkimavanjem povedal Foss. “Bil sem prepričan, da sem v dobri formi, a to je več, kot bi si lahko kadarkoli želel. Skušal bom uživati, a najprej moram sploh dojeti.

Norvežan je na 34,2 kilometra dolgi trasi postavil čas, ki ga ni uspel streti noben favorit. Vsi so napovedovali boj za zmago med Remcom Evenepoelom (Belgija) in Fillippom Ganno (Italija), a ne eden ne drug, nista danes bila konkurenčna.

Evenepoel je sicer prišel do tretjega mesta, medtem ko je Ganna razočaral in osvojil šele sedmo mesto. Najbližji zasledovalec Fossa je tako postal Stefan Küng (Švica), ki mu je še na zadnjem vmesnem času kazalo, da bo postal svetovni prvak. Nato pa je precej popustil in v cilju zaostal tri sekunde za Fossom.

Pogačar do šestega mesta

Slovenijo je zastopal le Tadej Pogačar, ki pa ni imel pravega dneva. Na razgibani trasi je že do prvega vmesnega časa postalo jasno, da danes ne more konkurirati za zmago. V prvih sedmih kilometrih je zaostal že 16 sekund, zaostanek pa se je nato le še povečeval.

V cilju je Pogačar zaostal 48 sekund za zmagovalcem, kar je na koncu zadostovalo za 6. mesto. To je njegova najboljša uvrstitev na svetovnem prvenstvu, hkrati pa tudi izenačeno druga najboljša slovenska uvrstitev. Od mladeniča je bil do sedaj boljši le Primož Roglič (2. mesto).

Tadej Pogačar sicer na letošnjem svetovnem prvenstvu vse stavi na cestno dirko. Kronometrska preizkušnja mu je služila kot neke vrste zadnja priprava na cestno preizkušnjo, kjer sodi v najožji krog favoritov.

Ellen Van Dijk ubranila naslov svetovne prvakinje

Med dekleti je še drugo leto zapored naslov svetovne prvakinje osvojila Ellen Van Dijk (Nizozemska). Na 34-kilometrski trasi je bila prepričljivo najboljša in s tem nadaljuje svojo ter tudi Nizozemsko prevlado na svetovnih prvenstvih v vožnji na čas. To je namreč že peta nizozemska zmaga v zadnjih šestih letih.

 Za nekaj presenečenja je poskrbela domačinka Grace Brown (Avstralija), ki se je zelo resno vmešala v boj za zmago. Z 12 sekundami zaostanka je osvojila drugo mesto in tako nekoliko premešala sicer pričakovan dvoboj svetovne prvakinje z Marlen Reusser (Švica), ki je danes zasedla 3. mesto z zaostankom 41 sekund.

Edina slovenska predstavnica Urška Žigart je preizkušnjo končala na 28. mestu. Na razgibani trasi se ni znašla najbolje, kar je botrovalo k relativno velikemu zaostanku v cilju. Ta je znašal 5 minut in 12 sekund.

Annemiek van Vleuten (Nizozemska), ki je že dvakrat oblekla mavrično majico, in so jo po odlični sezoni mnogi tudi letos videli na svetovnem prestolu, je zasedla šele sedmo mesto.

Prejšnji članekTadej Pogačar in Urška Žigart z vožnjo na čas odpirata svetovno prvenstvo
Naslednji članekPogačar zadovoljen s kronometrom na svetovnem prvenstvu