Tobias Foss le s težavo išče svoje mesto v ekipi Jumbo-Visme

Presenetljivi naslov svetovnega prvaka v vožnji na čas je kariero Tobiasa Fossa dvignil stopničko višje. Kljub temu pa njegov status v ekipi ni prav dosti spremenjen, še naprej namreč ne bo dobival veliko lastnih priložnosti na velikih dirkah.

Naslov svetovnega prvaka povsem spremeni tvojo kariero. Številne ekipe bi naredile vse, da bi imele v svojih vrstah svetovnega prvaka, kateremu bi podredila celotno moštvo. A ne Jumbo-Visma. V nizozemski ekipi ti tudi mavrična majica ne prinaša vidne vloge.

Tobias Foss že od leta 2020, ko je prišel k nizozemski ekipi, išče svoje mesto pod soncem. Vsako leto znova se zdi, da bi lahko naredil preboj med najboljše kolesarje karavane, a vedno znova se njegova pot na vrh ustavi.

Norvežan se zaveda, da mora biti potrpežljiv in si priložnost priboriti, podarjena mu namreč ne bo, sploh ne v ekipi polni zvezdnikov. Tudi naslov svetovnega prvaka ga ne bo postavil pred nekatere kolesarje, ki so v minulih sezonah dokazali, da lahko konkurirajo na velikem odru.

Naslov svetovnega prvaka je presenetil tudi Norvežana. Upal je, da mu bo prinesel tudi vidnejšo vlogo v ekipi, a nanjo očitno ne more računati. (vir: twitter)

Mislim, da sem želel preveč na enkrat. Izpustili smo nekaj korakov. Mislim, da je dobro da začnem od začetka, odvozim nekaj dobrih etapnih dirk in znova postanem samozavesten,” je povedal 25-letnik.

Krajše etapne dirke bodo v prihodnjem letu glavni cilj Norvežana. Dirkanje na lastni rezultat na eni izmed tritedenskih dirk je še nedosegljiv cilj, česar se zaveda. Čeprav je lani prišel do 9. mesta na Dirki po Italiji, pa bodo na vsakem Grand Touru pred njim imeli prednost kolesarji kot so Primož Roglič, Jonas Vingegaard in nenazadnje tudi Wout van Aert.

“Grand Tour je še vedno moja največja želja, sanje, za katere garam vsak dan. A trenutno je veliko bolj realno pričakovati, da bom osvajal kratke etapne dirke s posamičnim kronometrom,” je še dodal svetovni prvak v vožnji na čas.

Foss, ki ima z Jumbo-Vismo aktivno pogodbo do konca leta 2023, se zaveda, da bo pri Nizozemcih težko kdaj dobil priložnost kot vodja ekipe na tritedenski dirki. Njegov odhod drugam zato ne bi bil preveliko presenečenje, saj Jumbo-Visma stavi na druge kolesarje.

“Če želim zasledovati kariero kapetana na Grand Tourih, moram razumeti, da bom na Touru ali Giru težko dobil lastno priložnost. V ekipi je veliko odličnih kapetanov,” je še dodal Norvežan.

Petindvajsetletnik je do zdaj trikrat nastopil na Grand Touru, vsakič na Dirki po Italiji. Tudi letos bo verjetno priložnost dobil tam, saj traso sestavlja kar 70 kilometrov vožnje na čas, kjer bi svetovni prvak lahko pridobil pomembno prednost pred tekmeci. A najverjetneje bo imel ob sebi v ekipi še enega kolesarja, ki bo precej bolj zaščiten in kateremu bo moral Foss pomagati na preostalih etapah.

Prejšnji članekRemco Evenepoel potrdil nastop na Dirki po Italiji!
Naslednji članekDavide Rebellin umrl po trku s tovornjakom