Tirreno-Adriatico: Pogačar favorit za končno zmago, nastop potrdili še trije Slovenci

V Italiji se danes nadaljuje pester začetek sezone. Kolesarji se bodo podali na pot od Tirenskega do Jadranskega morja, vmes pa se spopadli z razgibanim terenom Apeninov.  

Pretekli konec tedna smo v Toskani spremljali izjemne boje na Strade Bianche, podobno zanimivo dirkanje pa lahko pričakujemo tudi v naslednjih sedmih dneh. Večina tekmovalcev, ki so nastopili na belih cestah, je na štartni listi tudi tokrat, dodatno pa so nekatera moštva svojo zasedbo še okrepila.

Slovenci imamo visoka pričakovanja

Slovenski kolesarski navdušenci imamo Tirreno-Adriatico v dobrem spominu. Pred dvema letoma je trizob namreč osvojil Primož Roglič. Tudi tokrat bomo imeli na dirki kolesarja, ki se bo boril za končno zmago. Tadej Pogačar, tako kot vedno, namreč spada v ožji krog favoritov.

Slovenski mladenič bo na Tirreno-Adriatico nastopil prvič, medtem ko bo eden njegovih glavnih pomočnikov Jan Polanc na italijanski dirki nastopil že tretjič.

»Prvič se podajam na Tirreno-Adriatico in tega se zelo veselim. Dirka ima malo vsega: vzpenjanja, ravnine in zaključno vožnjo na čas, zato se bomo borili za vsako etapo. Sam se bom trudil v skupni razvrstitvi, hkrati pa bomo napadali tudi šprinterske zmage. Upam, da lahko nadaljujemo dobro delo z UAE Toura,« je povedal Pogačar.

Tadej Pogačar bo imel ob sebi močno zasedbo. (vir: twitter)

Pogačar bo poleg Polanca lahko računal še na pomoč Davida Formola, Rafala Majke in Iva Oliveire, medtem ko se bosta Fernando Gaviria in Maximiliano Richeze borila za šprinterske zmage.

Poleg Pogačarja in Polanca bosta na štartu še dva Slovenca. Jan Tratnik bo pri Bahrain-Victoriousu do zmage skušal pomagati Mikelu Landi. Za Idrijčana bo to šele druga letošnja dirka, prvič je nastopil v soboto na Strade Bianche, kjer je Pellu Bilbau, ki bo dirkal tudi na Tirreno-Adriatico, pomagal do 10. mesta.

V boj za etapno zmago se bo že danes skušal umešati Luka Mezgec. Tirreno-Adriatico sicer ponuja redke priložnosti za šprinterje, edini pravi ravninski etapi bosta prva in šesta. Glede na vzdržljivostne sposobnosti Slovenca, pa bi se Mezgec lahko v boj za zmago vmešal tudi tretji dan.

Šprint, gore, kronometer

Dirka dveh morij je namenjena predvsem hribolazcem, saj se kar štiri izmed sedmih etap končajo z vzponom. Po prvem ravninskem dnevu kolesarje čakajo štirje dnevi vzpenjanja, pri čemer bo vlogo kraljevske etape prevzela trasa četrtega dne.

Po četrti in peti etapi bomo zelo verjetno že dobili končnega zmagovalca. Dirka se sicer zaključi s posamično vožnjo na čas, a ta bo dolga le 10 kilometrov, zato velikih razlik ne moremo pričakovati. V preteklih letih smo se naučili, da je dotični kronometer bolj prestižne narave in da velikih sprememb v skupnem seštevku ne prinaša.

Četrta etapa bo dolga 148 kilometrov, kolesarji pa se bodo spopadli s kar dvema vzponoma izven kategorije (HC). Prvi izmed njiju – Passo Capannelle – bo po 13,8 kilometra vzpenjanja s povprečnim naklonom 4,5 odstotka, vrh dosegel 42 kilometrov do cilja. Nato bo sledil 26-kilometrski spust v dolino, kjer pa se bo nato takoj začel še zaključni vzpon. Ta bo karavano popeljal do Prati di Tivoja, kamor vodi 14,7 kilometra dolga cesta s povprečno naklonino sedmih odstotkov.

Dan kasneje bodo kolesarji vozili vzdolž Jadranskega morja, zato bo potrebno biti pazljiv na morebiten stranski veter. Po povsem ravni prvi polovici etape bodo v zaključku kolesarji zapeljali v gričevnat krog okoli Castelfidarda. Štirikrat bodo prečili kratek, a strm vzpon, poimenovan po mestu zaključka. Gre za 1,5 kilometra dolg klanec, ki se dviga s povprečnim naklonom 10 %.

»Četrta in peta etapa bosta najtežji, tam se bodo ustvarjale razlike. Mislim pa, da smo pripravljeni na vse. Bomo videli, kako bo šlo,« je najtežji etapi izpostavil Pogačar.

Pogačar bo imel številne izzivalce

Zasedba na Tirreno-Adriatico bo zelo močna. V Italijo so dopotovali številni hribolazci kot tudi specialisti za klasike. Glede na profil trase bi se tudi slednji lahko vmešali v boj za visoka mesta, a le, če bodo uspeli preživeti gore četrte etape.

Glavni izzivalec Pogačarja bo Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki bo imel ob sebi izjemno ekipo. Kolumbijca, ki je na Strade Bianche presenetil samega sebe, bodo podprli Geraint Thomas, Pavel Sivakov, Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Salvatore Puccio in Filippo Ganna.

Izzivalci Pogačarja bodo podobni kot na Strade Bianche. (vir: twitter)

Poleg Bernala bodo nevarni še Simon Yates (BikeExchange), ki bo branil lansko zmago, pa na začetku sezone dobro razpoloženi Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in vedno nepredvidljivi Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech).

Izpostaviti je potrebno še Naira Quintano (Arkea Samsic), Vincenza Nibalija (Trek-Segafredo), Thibauta Pinota (Groupama-FDJ), Romaina Bardeta (DSM), Mikel Landa (Bahrain-Victorious) in Sergia Higuito (EF Education-Nippo), ki lahko vselej posežejo visoko.

Van Aert prvič v vlogi kapetana

Zanimivo bo spremljati še nekaj kolesarjev, ki ponavadi ne spadajo v ožji krog favoritov za končno zmago na etapnih dirkah, a so lahko nevarni. Ekipi Jumbo-Visme bo poveljeval Wout van Aert, ki v Italijo prihaja z odkritimi ambicijami po zmagi. Belgijec je že lani dokazal, da mu tudi vožnja navkreber ni tuja. Če bo na šprinterskih etapah nabral dovolj bonifikacijskih sekund in bo vožnjo na čas odpeljal, tako kot zna, potem bi lahko bil nevaren celo za generalno razvrstitev.

Potem pa je tu še Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Nizozemec je kolesarsko sfero navdušil na Strade Bianche, tudi na Tirreno-Adriatico pa bo skušal doseči enak učinek. V primerjavi z Van Aertom mu manj ležijo vzponi, zato ga težko uvrščamo v širši krog favoritov za končno slavje, a 26-letnik nam je v preteklosti že večkrat zaprl usta.

Prejšnji članekRoglič končal na tretjem mestu, zmago slavil Bissegger
Naslednji članekRoglič v svojem slogu do etapne zmage in vodstva v skupnem seštevku