Tim Merlier do etapne zmage na svojem prvem Grand Touru

Alpecin-Fenix je na dirko prišel s kar sedmimi kolesarji, ki še niso nastopili na tritedenski dirki. A pomanjkanja izkušenj danes ni bilo opaziti, ko je v zaključku Tim Merlier ekipi prinesel premierno zmago na Grand Touru.

Prvi šprint na Dirki po Italiji je pripadel Timu Merlierju (Alpecin-Fenix), ki je bil na ozki cesti v zaključnem kilometru najbolje postavljen. Belgijec, ki letos nastopa zelo dobro, je v zaključku ugnal velika šprinterska imena kot so Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), Elia Viviani (Cofidis), Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) in Peter Sagan (Bora-hansgrohe).

V mirni etapi, kjer so v begu večino dneva preživeli trije kolesarji, česa drugega kot šprinta glavnine nismo pričakovali. 25 kilometrov pred ciljem je bilo bega konec in kolesarji so v večini le čakali na tehnično zahteven zaključek etape.

Vstop v zadnji kilometer je bil zaradi ozke ceste izjemno pomemben. Najbolje so bili pripravljeni kolesarji Cofidisa in UAE Emiratesov, ki so vozili na čelu skupine. Juan Sebastian Molano (UAE Emirates) je Fernanda Gavirio skušal spraviti v dober položaj, a sta se sotekmovalca ob prebijanju Gavirie v ospredje rahlo dotaknila in Kolumbijec je z ramenom zadel ob ogrado. Na srečo jo je odnesel brez posledic.

Gaviria je bil tako izločen iz boja za zmago in njegov položaj v zavetrju Cofidisa je zavzel Merlier. Belgijec je na čelo skupine prišel 200 metrov do cilja in tam uspel zdržati vse do ciljne črte. Drugi je v cilj zapeljal Nizzolo, tretji pa Viviani.

»Zelo sem vesel, resnično sem ponosen na prvo zmago na Grand Touru,« je povedal v cilju. »Vedel sem, da je v zaključku izjemno pomembno krožišče. Ko sem ga zagledal, sem vedel, da sem v dobrem položaju. Ko sem prišel ven, sem si mislil, da moramo voziti hitreje. Napadel sem od daleč, a na koncu je bilo dovolj. To je res velika zmaga.«

Slovenski dvojec je danes preživel miren dan. V cilj sta zapeljala z glavnino, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) na 108. mestu, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa kot 127.

Prejšnji članekDeceuninck-Quick Stepu zmanjkalo denarja za irskega orjaka
Naslednji članekUrška Žigart s prvo zmago v novem moštvu do uspeha kariere