Thibaut Pinot najmočnejši na sedmi etapi Dirke po Švici

Thibaut Pinot je na sedmi etapi Dirke po Švici prišel do zaslužene zmage, svoje druge v letošnji sezoni. V boju za rumeno majico je bil najuspešnejši Sergio Higuita, ki je v neposrednem boju premagal Gerainta Thomasa.

Slabih dvesto kilometrov dirkanja po Švici se je končalo z vzponom na Malbun, kjer smo spremljali dve dirki v enem. Prva se je odvijala v skupini ubežnikov, dobro minuto zadaj pa so roge prepletli še kandidati za končno zmago.

Med ubežniki je bil najmočnejši Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Francoz, ki si je v preteklih etapah nabral nekaj minut zaostanka, je bil aktiven že na začetku etape in se je uspešno prebil v številčen beg. Ta se je s časom razbil na več skupinic, na zadnjem vzponu pa povsem razpadel.

Prav na zaključnem klancu je Pinot potegnil odločilno potezo. Za seboj je pustil vse ubežnike, si privozil nekaj sekund prednosti in v cilj prišel s skoraj pol minute prednosti pred Oscarjem Rodriguezom (Movistar).

Še bolj zanimiva pa je bila bitka favoritov za končno zmago. Tam so se kot resni kandidati za uspeh izkazali Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) in Sergio Higuita (Bora-hansgrohe). Prav ta trojica je ostala v ospredju po navijanju tempa Danija Martineza (Ineos Grenadiers), ki je pripravil teren za napad Thomasa.

Ni pa bil Britanec tisti, ki je naposled napadel. Takoj po umiku Martineza je pospešil Higuita, ki je imel v mislih jutrišnji kronometer, kjer je na papirju najslabši iz omenjene trojice. Thomas in Fuglsang se nista takoj odzvala na napad Kolumbijca, pač pa sta pod taktirko Danca nadaljevala v zmernem tempu.

Thomas je kmalu spoznal, da Higuite ne bo mogoče ujeti na tak način. Sam se je pognal v lov za članom Bore-hansgrohe, a mu je naposled zmanjkalo ceste, da bi se preselil povsem do njega. V cilju je tako zaostal 11 sekund in tudi v skupnem seštevku gleda v hrbet nizkoraslega Kolumbijca.

Član Ineos Grenadiersov ima dve sekundi zaostanka za Higuito, ki je z današnjim napadom prevzel rumeno majico z ramen Fuglsanga. Branjenje le-te pa bo izredno zahtevno, saj Thomas velja za mnogo boljšega kronometrista in je prvi favorit za končno zmago.

Prejšnji članekUAE Emirates z dvojno zmago potrdili naziv najmočnejše ekipe na dirki
Naslednji članekTrška Gora še zadnja ovira na poti karavane