Thibaut Pinot ima dovolj pritiska – letos izpušča Dirko po Franciji

Po osmih zaporednih nastopih na Dirki po Franciji ima Thibaut Pinot dovolj. Letos se bo največji dirki na svetu odpovedal in se odpravil na Dirko po Italiji, kjer bo medijski pritisk veliko manjši.

Osem nastopov, štirje odstopi in le ena uvrstitev na stopničke so veliko manj, kot je francoska javnost pričakovala od Pinota. Tridesetletnika so videli kot francoskega odrešitelja, ki bo zmago po 35-letih ponovno vrnil v Francijo.

A od francoske zmage ni bilo nič. Najbližje je bil Pinot uspehu leta 2014, ko je zasedel tretje mesto, nato pa so rezultati vztrajno padali. Sanje je dokončno porušilo lansko leto, ko je dirko končal na skromnem 29. mestu, celotno dirko pa vozil praktično neviden.

Leta 2022 se vrača na Tour

Znano je, da se Thibaut Pinot težko spopada s pritiskom, ki ga je deležen. Medijske obveznosti pred in po etapi ga vsako leto potisnejo na rob obupa, visoka pričakovanja domačega naroda ga bremenijo, pomaga pa mu ne niti vroče poletno vreme.

Zaradi vseh omenjenih težav je Pinot letos sklenil, da se vsemu skupaj izogne in se odpravi dirkat stran od oči francoske javnosti. Za glavni cilj sezone si je izbral Dirko po Italiji, kjer je do sedaj zbral dva nastopa. Leta 2017 je končal kot četrti in prav ta rezultat bo skušal letos še izboljšati.

»Moj cilj bo Dirka po Italiji in zanjo se bom pripravil stoodstotno. To je dobro premišljena odločitev. Zame je bil čas za vrnitev na Giro,« je razkril 30-letnik.

Organizatorji Dirke po Italiji še niso razkrili trase letošnjega kroga, a Pinot smatra, da mu bo odgovarjala bolj, kot bi mu odgovarjala trasa Toura. Ta je namreč zanj premalo gorata, poleg tega pa ima preveč kronometrskih kilometrov, kjer ponavadi izgublja čas v primerjavi s tekmeci.

Thibaut Pinot je sicer že napovedal, da bo letošnje leto bolj izjema kot pravilo. Že leta 2022 se namreč namerava vrniti na francoske ceste in se zopet boriti za najvišja mesta na francoski pentlji.

Priložnost za Demareja in Gauduja

Prvič po osmih letih bo Groupama-FDJ postavljena pred izbiro kapetana. Do sedaj je ta vloga avtomatsko pripadla Pinotu, letos pa bo moral njegove čevlje zapolniti nekdo drug. Iz množice kolesarjev se dvigata dve imeni, ki sta logični nadomestili Pinota.

Arnaud Demare že dve leti ni nastopil na Touru in je zmage lovil na drugih dirkah po Evropi. Letos si želi povratka v Francijo. Ta bi mu bil lahko omogočen, saj si ekipa brez težav privošči delitev ekipe na šprinterski in gorski del.

Demare se je lani dokazal kot eden najboljših šprinterjev v karavani, na svoj račun je zbral 14 zmag, kar je največ med vsemi kolesarji. Štiri izmed njih je dosegel na Dirki po Italiji, kjer si je na koncu oblekel tudi ciklamno majico najboljšega po točkah.

David Gaudu se je na lanski Vuelti dokončno dokazal kot kolesar za etapne dirke. (vir: twitter)

V boj za skupno razvrstitev bodo pri Groupami-FDJ najverjetneje poslali mladega Davida Gauduja, ki že vrsto let čaka na svojo priložnost. Večino kariere je preživel v senci Pinota, lani na Vuelti pa prvič dokazal, da lahko dobre rezultate dosega tudi sam. Dve etapni zmagi na Dirki po Španiji sta ga postavili na kolesarski zemljevid, končno osmo mesto pa je še dodatno potrdilo njegovo kvaliteto.

Gaudu bo skoraj gotovo prva violina francoskega moštva, a ni še jasno, kakšen bo njegov cilj. Zagotovo si bo skušal priboriti visoko mesto v skupnem seštevku, a etapne zmage so francoskemu občinstvu pogosto bolj zanimive kot končna uvrstitev v petnajsterici.

Prejšnji članekIkonični rumeni nevtralni servisni avtomobili Mavica se poslavljajo s Toura
Naslednji članekJakob Fuglsang se želi upokojiti šele po olimpijskih igrah 2024