Težave s sponzorji pokopale še eno moštvo

Gianni Savio je v pogovoru z italijanskimi mediji potrdil, da njegovo moštvo Drone Hopper-Androni Giocattoli v prihodnji sezoni ne bo zaprosilo za prokontinentalno licenco. Moštvo zaradi neplačanih obveznosti sponzorja namreč ne dosega zahtev za pridobitev licence.

Še enkrat več smo lahko priča potrditvi, kako nepredvidljiv in šibek je poslovni model kolesarskih ekip. V času pandemije so zaradi neplačanih obveznosti sponzorjev propadala tudi moštva najvišje ravni, že od vedno pa so na finančne težave občutljive manjše ekipe.

Moštvo Giannija Savia, letos znano pod imenom Drone Hopper-Androni Giocattoli, je bilo ustanovljeno že leta 1990. Z različnimi sponzorji na krovu so uspešno krmarili med težavami in se ustalili v prokontinetalnih vodah.

Sanje Savia so bile še večje. Želel si je pridobiti World Tour licenco, a še predno bi lahko ekipa zanjo zaprosila, so nastopile finančne težave, zaradi katerih ni mogoče niti nadaljevanje na prokontinentalnem nivoju.

Moštvo je razkrilo, da s strani glavnega sponzorja Drone Hopper že tri mesece ni prejelo plačila. Glede na to, da gre za enega izmed dveh največjih sponzorjev, ima zaostalo plačilo resne posledice in ogroža obstoj moštva.

Ekipa Drone Hopper-Androni Giocattoli je bila redna udeleženka Dirke po Italiji. (vir: twitter)

Savio je že sprejel odločitev, da ekipa ne zaprosi za prokontinetalno licenco in prihodnje leto pot nadaljuje v kontinentalnem razredu. Vsem kolesarjem je bila že pred mesecem dni ponujena možnost podpisa pogodbe z drugim moštvom, ki so jo nekateri izkoristili.

Že takoj smo rekli, da če kolesarji ali osebje dobijo ponudbo druge ekipe, jo lahko sprejmejo. Nikoli ne bodo mogli reči, da so izgubili službo zaradi nas. Bili smo opozorjeni in pred tremi meseci je bilo stanje predstavljeno vsem,” je povedal Savio.  

Vsi člani moštva so, kljub neplačanim sponzorskim obveznostim, prejeli plačilo vsak mesec. Ekipo je namreč finančno podprl Pino Buda, hkrati pa sta tudi Savio in finančni direktor ekipe Marco Bellini našla način, kako v moštvo zvabiti še nekaj tisočakov.

Moštvo je bilo primorano prodati pogodbi dveh kolesarjev, oba je v svoje vrste sprejela zasedba EF Education-EasyPosta. Američanom sta se pridružila Kolumbijec Jefferson Cepeda in italijanski talent Andrea Piccolo.

Savia boli predvsem izguba Italijana, ki ga je v svoje vrste zvabil iz propadajoče zasedbe Gazprom-RusVelo. Gre namreč za talentiranega 21-letnika, ki kaže velik potencial. Ekipi Giannija Savia bi gotovo prinesel številne uspehe, a prav zaradi velikega potenciala, je bila njegova pogodba toliko bolj vredna.

“Treba se je bilo odločiti. Ali prodamo Piccola ali pa vsi člani ekipe ob koncu meseca ne prejmejo plače. Odločili smo se za prvo možnost,” je še pojasnil Savio.

Prejšnji članekAmy Pieters skoraj leto dni po nesreči naredila prve korake
Naslednji članekKolesa Look se po osmih letih vračajo v karavano