Tekmeci priznavajo, da Tadej Pogačar vozi drugo dirko kot oni sami

Tadej Pogačar se je na prvi prosti dan podal z več kot dvema minutama prednosti pred drugouvrščenim Benom O’Connorjem, kolesarji, ki so pred dirko po tihem upali, da bodo lahko izzvali Slovenca, pa zaostajajo že okoli pet minut. Sedaj priznavajo, da ima Pogi svojo dirko, sami pa se bodo morali boriti za preostali mesti na stopničkah.

Na dveh gorskih etapah v Alpah je Tadej Pogačar (UAE Emirates) dokazal, da je nesporni gospodar dirke. V soboto je na osmi etapi napadel od daleč in z izjemno vožnjo tekmecem »naložil« tri minute zaostanka, še dodatnih 30 sekund pa je ustvaril ob napadu v zaključku devete etape.

Tekmeci počasi obupujejo, sicer puške še ne mečejo v koruzo, saj je do Pariza še dolga pot, a jasno jim je, da če Pogačarja ne doletijo večje težave, jim preostane le boj za drugo in tretje mesto.

V cilju včerajšnje etape je spregovoril Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je pred dirko ob Primožu Rogliču veljal celo za glavnega tekmeca aktualnega zmagovalca Toura. Ekvadorec je na zadnjem vzponu težke etape poskusil z napadom, a s tem le zbudil spečega volka, ki je odgovoril s protinapadom in še enkrat več pokoril vse glavne tekmece.

»Pogačar vozi drugo dirko kot mi. Skušali bomo voziti svojo dirko v svojem načinu,« je priznal 28-letnik, ki še upa na svoj prvi uspeh na francoski pentlji. »Vedno skušamo ostati pozitivni, saj nihče ne ve, kaj vse lahko najdemo na poti do Pariza

Richard Carapaz je dvakrat poskušal držati tempo Pogačarja, a bil vselej šibkejši. (vir: twitter)

Dogodke preteklih dni je še nekoliko bolj živo opisal Enric Mas, glavni kandidat Movistarja, ki po devetih dneh zaseda šesto mesto. Španec letošnjo dirko opisuje, kot najbolj noro do sedaj, saj je bilo že v prvem tednu toliko odločilnih dogodkov, kot jih je bilo na preteklih dirkah v vseh treh tednih skupaj.

Mas je prav tako pred sedmo silo stopil v zaključku devete etape, kjer je priznal, da so naredili napako, da niso nemudoma pokrili napada Pogačarja, a vsi so se bali, da jim bo ta še drugi dan zapored odčital lekcijo.

»Ni pritisnil na polno, kot to počne včasih. Vsi tekmeci smo razmišljali o stopničkah in on se je odpeljal, kot da ne obstajamo. Naredili smo napako, da nismo sledili, ne bi mu smeli dovoliti, da si je privozil dodatno prednost, a vsi smo se bali, da bo ponovil vajo preteklega dne,« je bil iskren 26-letnik.

Tudi Mas upa, da dirka še ni odločena. Kot pravi sam, je kolesarstvo nepredvidljiv šport, kjer te lahko pokoplje že en slab dan. Tega Pogačar še ni imel, a to še ne pomeni, da ga ne bo.

»Vsi vemo, kje smo. Vemo, da ima lahko vsak kolesar slab dan po slabšem počitku ali zaradi drugih razlogov. Tudi to smo že videli.«

»V nadaljevanju bo hud boj za mesta na stopničkah, saj nas je veliko v istem času, približno znotraj minute. Za gledalce bo zanimiva bitka,« je še dodal Španec.

Prejšnji članekZa zmagovalcem zaostal uro in pol, časovno zaporo zamudil za 40 minut, a vseeno vztrajal do Tignesa
Naslednji članekAnna van der Breggen na kronometru še povečala prednost v skupnem seštevku