Tejay van Garderen napovedal slovo od profesionalne karavane

Pri 32-letnih je Tejay van Garderen spoznal, da je prišel čas za slovo. Napovedal je, da se bo po ameriškem državnem prvenstvu, ki bo na sporedu konec tega in prihodnjega tedna športno upokojil.

Tejay van Garderen je svojo pot med profesionalci začel že pred štirinajstimi leti, ko je dobil priložnost v kontinentalnem moštvu Robobanka, danes poznanem pod imenom Jumbo-Visma. V nizozemski zasedbi ni nikoli nastopil za prvo moštvo, zato se je leta 2010 vrnil v domovino in podpisal za moštvo HTC-Columbia.

Vse od tedaj je nastopal le za moštva v domovini, po dveh letih pri HTC-Columbii je podpisal pogodbo z BMC Racing, kjer je pustil največji pečat. Zadnja tri leta brani barve EF Education-Nippa, ki bo tudi njegovo zadnje profesionalno moštvo.

Američan pri 32 letih še ni tako star, da bi moral v pokoj, a sam čuti, da je prišel njegov čas. V svoji dolgi karieri ima nekaj uspehov, ki se jih bo z veseljem spominjal. V domovini se je dvakrat podpisal pod zmago na USA Pro Challengu in enkrat osvojil Dirko po Kaliforniji.

Leta 2012 je na Dirki po Franciji osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. (vir: twitter)

A veliko odmevnejše rezultate je dosegal na evropskih dirkah, kjer pa nikoli ni slavil skupne zmage, čeprav je bil nekajkrat blizu. Na Kriteriju Dauphine je leta 2015 in 2019 zasedel drugo mesto, na Dirki po Kataloniji pa je bil najboljši tretji. Ob svoje ime je vseeno uspel zapisati etapne zmage na Dirki po Italiji, Dirki po Kataloniji, Dirki po Švici in Dirki po Andaluziji.

Verjetno največji uspeh v karieri sta dve peti mesti v skupnem seštevku Dirke po Franciji, ki ju je dosegel leta 2012 in 2014. Prvikrat je tudi osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja, ki ponosno visi v garaži Van Garderenove hiše v domovini.

»Za nekatere rezultate, ki sem jih dosegel, se moraš izkazati, kot pravi kolesar. Najsi bo to zaradi ozkih cest, vremena, stranskega vetra. Ponosen sem, da sem uspel biti kompleten kolesar,« je ob naznanitvi slovesa povedal Van Garderen.

»Razumem, zakaj bodo nekateri ljudje zahtevali več. Videli so rezultate, ki sem jih dosegal kot mlad kolesar. Na najvišjem nivoju sem bil konstanten veliko let, a nikoli nisem presegel tega nivoja. Ljudje so si tega želeli, to mi je jasno. Ne zamerim jim, saj si želijo zmagovalcev,« je še dodal.

Prejšnji članekMerijn Zeeman: Rogličevi nasprotniki bodo letos močnejši
Naslednji članekPogačar resnega izzivalca dobiva kar znotraj lastne ekipe